Kjell Bergqvist levererar som barnvänlig Bäckström

Så bra är C Mores och TV4:s Leif GW-serie ”Bäckström”

Kjell Bergqvist som Evert Bäckström.
Kjell Bergqvist som Evert Bäckström.

TV-RECENSION I ”Bäckström” är Leif GW Perssons kommissarie Evert Bäckström varken homofob, sexist eller rasist.
Han är faktiskt förvånansvärt sympatisk.

Men Kjell Bergqvist är precis så bra som man hade räknat med.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Bäckström

C More
Säsong 1
Av Jonathan Sjöberg, med bl a Kjell Bergqvist, Agnes Lindström Bolmgren, Elvis Stegmar, Livia Millhagen, Linus Wahlgren, Jens Hultén, Johan Widerberg, Helen Sjöholm, Filip Berg, Peshang Rad.

KRIMINALDRAMA Homfob, sexist, rasist, alkoholist, och allmänt odräglig.

Så brukar Leif GW Perssons romanfigur kommissarie Evert Bäckström beskrivas. Och så, som ett riktigt rövhål till karl, spelades han också av Claes Malmberg i SVT-serierna ”En pilgrims död” (2013) och ”Den fjärde mannen” (2014), och av Rainn Wilson i amerikanska Fox kortlivade ”Backstrom” (2015).
I C Mores och TV4:s nya serie däremot – som främst bygger på Perssons bok ”Kan man dö två gånger?” – är han betydligt mer PK. Visst är Kjell Bergqvists Bäckström synnerligen självgod, och också lite lat, med nära till flaskan, en överlägsen attityd och en och annan dräpande replik på lager. Men han yttrar inte ett homofobiskt eller rasistiskt ord.

Han har inte ens lite hederlig gammal dålig kvinnosyn.
Han är faktiskt i princip sympatisk. Lite dryg – men i grund och botten en bra människa, som inte går så mycket längre i sina kränkningar än att ifrågasätta folks yrkesmässiga kompetens.
Och som kriminaldrama är ”Bäckström” på vippen till familjeanpassat – med få otäcka scener och den duktige barnskådisen Elvis Stegmar i en betydande roll som Bäckströms lillgamle granne Edvin.
Mordgåtan som Bäckström ska lösa tar sin början med att lille Edvin hittar en döskalle med ett kulhål i på en obebodd skärgårdsö. Bäckström och Edvin konstaterar snabbt att mordoffret är en asiatisk kvinna, och Bäckström börjar nysta upp en komplicerad härva som bland annat tar honom till Thailand för att göra efterforskningar rörande tsunamikatastrofen 2004.
Bergqvist är, som väntat, som gjord för rollen, och bär hela serien på sina axlar – även om man hade hoppats på snäppet vassare dialog för honom att jobba med. Agnes Lindström Bolmgren, Livia Millhagen och Helen Sjöholm gör fina birollsinsatser, Filip Berg och Peshang Rad är småroliga som ängsliga gröngölingar i Bäckströms team, och små fiffiga berättartekniska grepp – som att Bäckström finns på plats bland offer och gärningsmän och liksom betraktar det händelseförlopp som han tänker har utspelat sig – förhöjer ett i övrigt ganska konventionellt och TV4-fierat helhetsintryck.

”Bäckström” har premiär på C More den 23 mars. Den första säsongen består av sex delar och kommer även att visas i TV4 med start den 7 april.


Kjell Bergqvists tidigare tv-poliser


* I SVT:s miniserier ”Graven” (2004) och ”Morden” (2009) spelade Bergqvist kriminalkommissarie Cege Ljung. (”Graven” finns att streama på Öppet arkiv.)
* I både ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen” gjorde han rollen som Säpos byråchef Erik Berg.
* 2016 och 2018 spelade han den hemlösa expolisen Tom Stilton i två säsonger av SVT:s ”Springfloden”.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE