Mejla

Stefan Sköld

Suzanne Reuter är största gåtan på Fortet

”Fångarna på fortet” tuffar på – men vad gör hon där?

Inget är omöjligt på Fortet.

Utöver att förstå vad Suzanne Reuter gör där.

Året är 1990. Rivningsarbetet med Berlinmuren är fortfarande pågående. Ingvar Carlsson bildar regering och Nelson Mandela friges efter 27 år i fängelse. Englands och Frankrikes tunnelborrare skakar hand under engelska kanalen och Just D släpper sin debutskiva. Och mitt i allt detta börjar svenska kändisar att skeppas ner till Fort Boyard i Frankrike för att vända på ormar och orientera sig i slime.

Snart 30 år har passerat sedan dess. Men inte mycket har hänt. Gunde Svan och Agneta Sjödin manar på en ny kändisgeneration med samma energi som i begynnelsen. För protokollets skull ska nämnas att Erik Blix och Anne Barlind faktiskt ledde uppdraget första året och konstellationerna har kommit och gått, men Gunde och Agneta får dock ses som grundbultarna.


Små förändringar i cellutbudet har så klart skett. Men så har har väl även lekprogramsfort renoveringsbehov likt andra byggnader.

Och personalen verkar ha ett starkt kollektivavtal. Exempelvis har Gundes och Agnetas kortväxta nyckelbärare Didier, spelad av André Bouchet, varit med sedan starten.

Vissa neddragningar verkar dock ha skett. Gyttjebrotterskan och Starke mannen har pensionerats utan att ersättas. Att tigerkvinnan Monique tagit över La Boules uppgift att slå i gonggongen skulle kanske kunna ses som ett slag för jämställdheten men är nog snarare en besparing då hon även har kvar sitt tidigare uppdrag som djurskötare.

Trots tidens tand står sig ”Fångarna på fortet” ganska stabilt i genren. Betydligt sämre lekprogram ser ständigt dagens ljus.


Men vad som är den största gåtan med Fortet är rollen som gåtställaren, vilken verkar leva sitt eget lilla parallella liv. Under nästan hälften av de 20 säsongerna innehades uppdraget av Fader Fouras (Stig Ossian Ericson). Sedan började produktionen ta LSD och freestyla fritt med den röda tråden. Till säsong 10 ersattes han (hoppla!) av Felix Herngrens klassiska kulturprofil Dan Bäckman. Nu verkar uppdraget ha blivit ett lattjo alternativ till att läsa Nyårsklockan – förmodligen ett väldigt välbetalt sådant. Under säsong 13 innehades som exempel uppdraget av Kurt Olsson (Lasse Brandebys karaktär). I år har turen gått till Suzanne Reuter som Madame Fouras. Och man undrar ju vad hon gör där?

Iklädd dreadlocks och piratklänning ställer hon gåtor till de influencers och youtubers som kuskar runt. Vår nationalhjälte Suzanne Reuter gör alltså detta. Dessutom som en rätt poänglöst skriven karaktär. Hon presenteras i en sekvens som flickan som växt upp bland ormarna på fortet och nu tagit plats i tornet. Sen förvaltas den backstoryn på exakt inget sätt alls. Om man nu betalat dyra pengar för en hyllad skådis kunde man ju ha gett henne en riktig roll. Ingen spelar arg och dominant som Reuter. Jag tänker genast ”Sjuksköterskor har vita dräkter, jag delar ut sprit”. Låt henne skrämma Viktor Frisk i stället för att dalta med honom. Gör om, gör rätt!

Betting för vem som får uppdraget härnäst börjar nu. Jag gissar på Lilleskutt.


VECKANS…

… DOKUMENTÄR: Sedan urminnes tider har man fått höra skrönor om Woodstock under ett ytterst romantiskt skimmer. Och visst, när man ser ”Woodstock – tre dagar vi aldrig glömmer” (SVT Play) får man en stor del myspropaganda i ansiktet. Men vad man också får veta är att Woodstock var dåtidens Fyre festival – ni vet fjolårets stora snackisdokumentär (Netflix) om festivalen som lockade stekiga kids till en karibisk ö för att festa med Kylie Jenner och bo i lyx, men som hamnade på en byggarbetsplats där de fick sova i evakueringstält och äta formfranska. Harmonin verkar ha varit starkare på Woodstock men lokalbefolkningen fick ändå gå samman och koka ägg för att inte ungdomarna skulle svälta ihjäl där ute.


… SÄSONGSPREMIÄR: ”Mindhunter” (Netflix) är tillbaka med en andra säsong. Förrförra årets stora överraskning är garanterat höstens bästa seriemördarmys.


… SPORT: I få tävlingar kan man leva ut sin patriotism lika starkt som i Finnkampen. I helgen avgörs friidrottsklassikern på Stockholms stadion. Och såklart på SVT under lördag och söndag.


...TONÅRSDRAMA: Den mörka high school-serien ”13 reasons why” som från början kretsade kring ett självmord är tillbaka med sin tredje säsong. Utan att ha hunnit se den nya säsongen än så känns det som att man nu spinner vidare lite långt bortom seriens grundstruktur, men å andra sidan finns det nog ingen som spelar ångesttyngd tonåring lika bra som Dylan Minnette – så bara av den orsaken ger jag den en till chans.


Publisert:

LÄS VIDARE