Tv-serier

Lekfullt kostymdrama med sylvass lesbisk hjältinna

avKarolina Fjellborg

Foto: HBO/BBC.

TV-RECENSION Suranne Jones gör en av årets häftigaste rolltolkningar som Anne Lister, i den verklighetsbaserade kostymserien ”Gentleman Jack”.


Gentleman Jack

HBO Nordic
Del 1-5
Av Sally Wainwright, med bl a Suranne Jones, Sophie Rundle, Gemma Whelan, Timothy West, Gemma Jones och Stephanie Cole.


KOSTYMDRAMA Sally Wainwright – kvinnan bakom "Scott & Bailey", "Last tango in Halifax" ("Vår stora kärlek") och enastående "Happy Valley" – har lagt vantarna på en alldeles förträffligt tv-vänlig historia ur verkligheten.
Nämligen den om Anne Lister (1791-1840). En brittisk landägarinna, industrialist och resenär som dokumenterade sitt liv, sina affärer och sina lesbiska relationer i dagböcker, delvis skrivna i kod.
Skådeplatsen är Västra Yorkshire, där Wainwright själv växte upp, och året 1832.
Anne Lister (Suranne Jones) kommer hem till Shibden Hall efter en lång tids resande och förkovrande, med en skarp hjärna, en vass tunga, ett slipat affärssinne, en passion för kärlek och sex, och en förmåga att alltid hamna i centrum. Och hon sätter genast i gång med att röra om i den ekonomiska och sociala grytan.
Serien handlar om Annes planer på att ge sig in i kolbranschen och om hennes relationer till sin familj (bland annat den betydligt mer fyrkantiga systern Marianne, som spelas av "Game of thrones"-stjärnan Gemma Whelan), till godsets tjänstefolk och hyresgäster, och till affärsrivaler som gör misstaget att underskatta Anne på grund av hennes kön. Men historiens hjärta är förhållandet mellan Anne och Ann Walker (Sophie Rundle); en rik, ung, ensam och sorgsen kvinna som Anne – som har haft många sexuella relationer med kvinnor men i slutänden alltid har förlorat sina kärlekar till män – vill göra till sin fru.
Jones är perfekt och enormt underhållande som den målmedvetna, rättframma och smarta Anne, som alltid är klädd i svart från topp till tå, både tänker och går snabbare än alla andra, och vid några oväntade och väl valda tillfällen bryter den fjärde väggen och talar direkt till kameran, för att anförtro oss prekära tankar, planer och detaljer.
Åttadelade "Gentleman Jack" är en lekfull, rolig och mycket välskriven serie, och Jones karismatiska Lister – som är så långt före sin tid att hon känns som en anakronism i sin egen serie – är en av årets häftigaste karaktärer.


”Gentleman Jack” har premiär på HBO Nordic den 23 april.


ARTIKELN HANDLAR OM