Skoningslöst högljudd och vulgär actionkitsch av Michael Bay

”6 underground”.
”6 underground”.

FILMRECENSION Tycker du att Michael Bays filmer brukar vara lite för tystlåtna, svåra, sansade och sofistikerade? Då är Netflix ”6 underground” filmen för dig.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
6 underground
Regi Michael Bay, med bl a Ryan Reynolds, Mélanie Laurent, Manuel Garcia-Rulfo, Ben Hardy, Adria Arjona, Corey Hawkins och Dave Franco.


Tycker du att Michael Bays filmer brukar vara lite för tystlåtna, svåra, sansade och sofistikerade? Då är ”6 underground” filmen för dig. En rulle ogenerad actionkitsch så skoningslöst högljudd, vulgär, vrålkorkad, explosionsporrig och splatterfilmsinspirerat våldsam att man undrar om Bay numera parodierar sig själv.

Efter en inledande, lång biljaktsorgie i Florens, som klarar sig bättre än resten av filmen eftersom den inte har något så krångligt som en handling att försöka hantera, får vi klart för oss att Ryan Reynolds rollfigur, som kallar sig ”Ett”, är en teknikmiljardär som har fejkat sin egen död, och samlat ihop ett gäng specialister av olika slag, som också har siffror som namn och också låtsas vara döda, för att de som spöken ”kan göra smutsjobben de levande inte klarar av”.
Deras första uppdrag är att störta ”Turgistans” diktator, och ersätta honom med hans demokratiälskande bror.
Det vi ser sedan, är vad som händer när riktigt dåligt omdöme möter jättemycket pengar.
Det är tråkigare än vad det låter. Känslan är oerhört daterad, och framför allt är filmen en katastrof rent tonmässigt (på slutet görs det till och med plats för malplacerad sentimentalitet).
Men ”6 underground” har trots allt ett visst underhållningsvärde, tack vare Reynolds charm och sin allmänna, totala galenskap, och en och annan replik är faktiskt ganska rolig (manus är skrivet av ”Deadpool”-duon Rhett Reese och Paul Wernick).
SÅ kul är det dock inte, att man någonsion vill se det här gänget komma tillbaka, vilket man framåt slutet får en känsla av att det finns en risk för...


”6 underground” finns ute på Netflix nu.

Publisert:

LÄS VIDARE