Hjälten Pamela Adlon, ny tonårspärla och skakande true crime

”Better things”, ”I am not okay with this” och ”Fallet Gabriel Fernandez: Mordet på en pojke”.
”Better things”, ”I am not okay with this” och ”Fallet Gabriel Fernandez: Mordet på en pojke”.

VECKANS STREAMINGTIPS Pamela Adlon är tillbaka med mer ”Better things”. Netflix ”I am not okay with this” påminner om tonårsfavoriter från förr. Och ”Fallet Gabriel Fernandez” är den sorgligaste, mest upprörande true crime-serien du kan se.

Better things


Pamela Adlon fortsätter att bevisa att hon är något sorts geni, och en sann tv-auteur, i en fjärde säsong av sin förtjusande, bitterljuva, dristiga och semi-självbiografiska hyllning av vardagen, moderskapet, åldrandet och själva livet, i vilken hon spelar den skådespelande, ensamstående trebarnsmamman Sam Fox. ”Better things” är en serie som slänger sig med imponerande ledighet mellan uppkäftig humor, fräna observationer och drama som känns, och framför allt aldrig går på rutin utan konstant hittar vägar som känns otrampade. De första minuterna i säsongspremiären, till exempel, är ett litet konstverk i all sin enkelhet.
HBO Nordic. Premiär i dag


I am not okay with this


Efter ”The end of the f***ing world” har vi här ännu en tonårsfokuserad tv-serie baserad på ett verk av serieförfattaren Charles Forsman – producerad och skapad av talanger från både ”TEOTFW” och ”Stranger things”. I ”I am not okay with this” spelar Sophia Lillis 17-åriga Sydney Novak, som bor i en håla i Pennsylvania och försöker hantera sin ilska och sorg efter sin pappas självmord och komma underfund med sin sexualitet – samtidigt som hon börjar upptäcka att hon besitter telekinesiska krafter. Själva superkraftsspåret känns aningen onödigt, men den unga casten är toppen, och när ”I am not okay with this” är som bäst kommer man att tänka på både John Hughes finaste filmer och den älskade tonårsklassikern ”Mitt så kallade liv”, med lite ”Carrie” på toppen.
Netflix


Fallet Gabriel Fernandez: Mordet på en pojke


Netflix nya dokumentärserie i sex delar är det gruvligaste, sorgligaste och mest upprörande jag har sett i true crime-genren hittills – men den är lika viktig att se som den är fruktansvärd att se. ”The trials of Gabriel Fernandez”, som seriens originaltitel lyder, handlar om hur en åttaårig pojke efter månader av övergrepp, tortyr och vanvård till slut misshandlades till döds av sin egen mamma och hennes pojkvän. Hur i hela helvete kan sådant här få hända? Hur kan samhället runt omkring och hela systemet svika ett barn så fullständigt? Det undrar man, och tänker på liknande svenska fall som tioårige Bobby Äikiä och åttaåriga Yara Alnajjar.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE