Rått rolig brittisk humor om föräldraskap

Martin Freeman spelar huvudrollen i nya ”Breeders”

Publicerad:
”Breeders”.
Foto: Sky/FX.
”Breeders”.

TV

TV-RECENSION Igenkänningshumor för föräldrar, av den lite krassare skolan. Martin Freeman försöker kontrollera sitt papparaseri i den frustrerade brittiska komedin ”Breeders”.


Breeders

HBO Nordic
Del 1-3
Av Martin Freeman, Simon Blackwell och Chris Addison, med bl a Martin Freeman, Daisy Haggard, Michael McKean, Joanna Bacon, Alun Armstrong, Patrick Baladi.


KOMEDI Saknar du ”Catastrophe” med Rob Delaney och Sharon Horgan? I så fall har du en potentiell ny brittisk favorit i ”Breeders”, som är ännu mer cynisk och osentimental i sin syn på föräldraskapet och tvåsamheten efter barnskaffandet.
Själva grundidén är att serien ska ”utforska den paradox som varje förälder känner till men aldrig erkänner: du är villig att dö för dina barn, men ganska ofta vill du också döda dem”.
Martin Freeman, som även är en av seriens avsändare, spelar Paul Worsley. En man som sedan han blev pappa har insett att han inte är mannen han trodde att han var. Han älskar sin Luke (George Wakeman) och sin Ava (Jayda Eyles), men han blir också galen på dem, och drömmer sig ibland tillbaka till tiden före dem. Han kan inte kontrollera sin ilska, svär som en borstbindare och är i största allmänhet otroligt opedagogisk.

Vid sin sida har han sin fru Ally (Daisy Haggard), som är snäppet coolare och mer tålmodig i sitt föräldraskap men inte direkt heller ser tillvaron genom rosaskimrande glasögon.
Tillsammans sliter de med barnen och alla de både mer och mindre väntade bieffekter som kommer med att vara ansvarig för små människor, såväl som med jobb, skola, sin egen relation, och åldrande föräldrar med helt olika inställningar till livet. Pauls föräldrar (Joanna Bacon och Alun Armstrong) är så hänsynsfulla att de i princip ber sin son att ta död på dem när de börjar bli en börda, medan Allys pappa (Michael McKean), som inte har tagit ansvar en enda dag i sitt liv, plötsligt flyttar in hos Ally och Paul och blir ett sorts snyltande tredje, vuxet barn.
”Breeders” riskerar att bli lite tjatig i tonen, som definitivt är mer rå än hjärtlig. Men dialogen är väldigt rolig och de första avsnitten är imponerande tajta och energiska, utan några som helst döda scener. Freeman är väldigt underhållande och lätt att sympatisera med som lös kanon (i alla fall om man själv är lagd åt det hetsiga hållet), och ihop med Haggard bildar han ett vinnande mänskligt, smart och osminkat tv-par.
Lovande.


”Breeders” har premiär på HBO Nordic den 5 mars.

Se även... Daisy Haggard i den skrämmande trovärdiga ”Black mirror”-episoden ”Nosedive” (säsong 3, avsnitt 1). På Netflix.


Visste du att... seriens skapare Simon Blackwell och Chris Addison båda tidigare har jobbat med Armando Iannuccis hyllade ”Veep”?


Just nu... är Martin Freeman även mycket sevärd i den verklighetsbaserade kriminalserien ”Erkännandet”, som finns på SVT Play.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE