Björnstarkt om machokultur, grupptryck och bygdementalitet

HBO Nordics ”Björnstad” är en fullträff

Miriam Ingrid i ”Björnstad”.
Miriam Ingrid i ”Björnstad”.

TV-RECENSION Halleluja! HBO Nordics ”Björnstad”, baserad på Fredrik Backmans bok, är årets hittills solklart bästa svenska tv-serie.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Björnstad

HBO Nordic
Fem avsnitt
Av Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson, med bl a Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Otto Fahlgren, Najdat Rustom, Jacob Nordenson.


DRAMA Fredrik Backmans ”Björnstad” har blivit tv-serie i fem delar hos HBO Nordic, i regi av Peter Grönlund – och resultatet är ypperligt. En svensk produktion som är stark, tung och vacker som en björn, med hög kvalitet i alla led och ett hårt grepp om tittaren från start till mål.

I lilla Björnstad långt uppe i norr är det hockeyn som håller hoppet levande. Så när den lokala legendaren och gamle NHL-stjärnan Peter (Ulf Stenberg) vänder hem tillsammans med sin fru Mira (Aliette Opheim) och sina två barn Maya (Miriam Ingrid) och Leo (Lukas Wetterberg), och blir tränare för stadens juniorlag, hälsas han mer eller mindre som en frälsare. Av de flesta.
Och äntligen kan man börja fira segrar i ett samhälle som länge bara har förlorat.
Men just när som mest står på spel för laget, Peter och hela bygden, anklagas Kevin (Oliver Dufåker) – lagets bäste spelare och sonen till en bitter man (Tobias Zilliacus) helt utan skrupler – för en våldtäkt. Kaos, splittring och hat följer, och sidor väljs.
Grönlund jobbar, precis som i filmerna ”Tjuvheder” och ”Goliat”, med proffs såväl som med lokala amatörskådespelare med koppling till världen som skildras, vilket ger en autentisk och dynamisk känsla både på hockeyplan och utanför den; i omklädningsrummen, i skolkorridorerna, och på snötunga gator omgivna av vidsträckta, frusna skogar.

Det är ett landskap som är lika praktfullt som det är hotfullt, och här även får en symbolisk betydelse: Det finns rovdjur och det finns bytesdjur, och du vill inte bli utesluten ur flocken och hamna ensam där ute i kylan.
En uppslukande, snubblande nära perfekt skildring av grupptryck, machokultur och den tveeggade bygdementalitet som kan vara både sammanhållande och destruktiv.


”Björnstad” har premiär på HBO Nordic den 18 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE