En final i bästa Hollywoodanda

avYlva Niklasson

TV

I kväll avgörs ”Robinson Karibien”.

Jag gissar att det blir den bästa finalen någonsin.

Ylva Niklasson, med koll på ”Robinson”.

Jag upplevde samma sak förra­ året när jag bevakade ”Robinson­ Filippinerna”. Deltagarna är så inne i sin lilla bubbla att de tappar verklighetsuppfattningen. Närhet och omtanke upplevs plötsligt som äkta kärlek, en förlust känns som jordens undergång och taktik kan ses som ett livssvek. Fredriks brott var att han spelade efter spelets regler.

Ghedarna, med Hans i spetsen, känner sig så svikna att de ger igen med den lägsta av alla­ metoder – utfrysning. Såhär hemma i tv-soffan är det helt ofattbart att Hans, 43, och Mats, 48, mobbar ut Fredrik, 21, tills han bryter ihop. Jag mår illa.­ Fredrik må inte vara den mest sympatiska­ person, men sådan psykterror är ingen värd.

I övrigt bjöd torsdagens ”Robinson” på ståpäls i Hollywood-kaliber.­ När Ghedarna marscherade in på stranden med sina­ krigsmålningar fick jag sann ”Gladiator”-känsla.– Ni vet när Russell Crowe står på arenan och kejsar Commodus skriker åt honom att bekänna sin identitet. Publiken i den Colosseumliknande arenan är knäpptyst.

Crowe vänder sig långsamt om.

– My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, loyal­ servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have­ my vengeance, in this life or the next.

Skillnaden var att Commodus var bättre på att hålla masken när det gick upp för honom att hans redan besegrade fiende hade återvänt. Legba-gänget däremot bjöd på en kavalkad av känslouttryck när de insåg att deras utröstade strandkollegor inte hade blivit hemskickade till Sverige. De är först gapande munnar och nervösa skratt som byts ut mot förfäran, ilska och så småningom uppgivenhet och tårar.

Och i samma Hollywoodanda segrar underdogen. Revanschen lyser i deras ögon. Själv kan jag riva parmesan på min gåshud. Tack vare TV4:s luriga knorr stundar nu en otroligt dramatisk final.

Jag gissar att det blir den bästa i ”Robinsons” historia.

ARTIKELN HANDLAR OM

Robinson