Elfsberg: Var mitt sista möte med Härenstam

Intervjuade sin vän till kommande SVT-programmet

I kommande SVT-programmet ”Köttberget checkar ut” intervjuar nyhetsankaret kända 1940-talister – bland annat Magnus Härenstam.

Det är sista gången Claes Elfsberg träffade sin nära vän.

– När jag träffade honom hade jag inte känslan av att det skulle gå så fort, säger Elfsberg till Nöjesbladet.

Nyhetsankaret Claes Elfsberg, 66, gör ett nytt tv-program som heter ”Köttberget checkar ut” där han möter tolv kända 40-talister. En av dessa är den sista intervjun med vännen Magnus Härenstam som gick bort den 13 juni.

– Det är den sista stora intervjun med honom vad jag vet. Han var ju sjuk, men funderade noga och trodde att han skulle orka med det. Han ville väldigt gärna göra den också, säger Elfsberg till Nöjesbladet.

Ser intervjuerna som hyllningar

De var goda vänner och Elfsberg närvarade på begravningen i juli. De började samtidigt på TV2. Härenstam hade en mycket mer framträdande roll än Elfsberg de första tio åren.

– Nu är det väldigt tragiskt att Magnus gick bort snabbt efter att vi gjorde den här intervjun. När jag träffade honom för sista gången hade jag inte känslan av att det skulle gå så fort. Och det här mötet är faktiskt sista gången jag träffade honom, säger Elfsberg.

”Väldigt deppig”

Programidén är hans egen och föddes ur ett sinnestillstånd som hade en direkt koppling till SVT:s ålderspolicy, att ingen får ha fast anställning efter att ha fyllt 67.

– Jag fick idén en kväll när jag var väldigt deppig för att jag hade fått reda på att jag definitivt ska sägas upp från SVT vid ålder 67. När jag satt och funderade på vad jag ska göra resten av mitt liv tänkte jag att det måste finnas fler som är ungefär på samma ställe i livet som jag funderar på "vad har jag gjort hittills och vad ska jag göra sen", säger han.

Lindrade programmet deppigheten?

– Ur elände och kaos föds kreativitet och med kreativitet blir man lite gladare. Så är det, säger han.

Det finns väl inget som hindrar dig från att göra fler program i samma anda?

– Det står mig fritt att komma med nya idéer, naturligtvis. Men det är en hård process att få igenom en programidé i SVT. Det är väldigt många idéer som kommer in och inte alls så många som blir verklighet.

Vill du att programmet ska väcka debatt?

– Jag är glad om det kan bidra till att väcka en debatt, om det verkligen är rimligt att alla ska sluta jobba samtidigt? Men det här är inte ett debattinlägg. Det är ett sätt att försöka beskriva vad som har hänt i Sverige inom ett antal branscher och hur samhällsutvecklingen sett ut. Vad är det som har hänt i Sverige för att forma det samhälle vi har idag? Det är ambitionen.

1940-talisterna som medverkar är Jan Eliasson, Marie-Louise Ekman, Benny Andersson, Gudrun Schyman, Jan Guillou, Alexandra Charles, Magnus Härenstam, Jan Carlzon, Antonia Ax:son Johnson, Carl Bildt, Amelia Adamo och Hans Rosling.

Programserien inleds den 15 november och har sex avsnitt.

Publisert: