Här är Allrams nya kompisar i julkalendern

Publicerad:
Uppdaterad:

och efter nyår satsar SVT på egen serie för Höjdarna

1 av 3 | Foto: ULF HÖJER
AFTONBLADET FICK BESÖKA INSPELNINGEN Cecilia Olin tar hand om Ester och Thomas Lundqvist sköter Franke. De är två av de nya figurerna som tar plats i årets julkalender - "Allrams höjdarpaket".

Allram Eest gör en storslagen sorti.

Med årets julkalender ”Allrams höjdarpaket” tackar den kaxiga och älskade dockan för sig.

- Det blir nog inget mer Allram efter detta, säger hans skapare Petter Lennstrand.

Han har haft sin egen talkshow och underhållit i Melodifestivalen. Men nu når ändå Allram Eest höjden av sin karriär: julkalendern! Från första december och fram till julafton bjuder han på ”Allrams höjdarpaket” i SVT.

- Det är riktigt stort att få göra julkalendern. Fast det hinner vi inte riktigt tänka på nu eftersom vi jobbar så mycket, säger Petter Lennstrand.

Allrams avsked

Julkalendern blir också Allram Eests avsked i tv-rutan.

- Ja, det blir det nog. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Petter Lennstrand.

I stället blir det ”Höjdarna” som tar över. Dessa dockor kan svenska folket stifta bekantskap med redan i julkalendern.

- Hos Allram blir det jul till max, glitter, plastsnö och Honolulu-julgran. Men han bjuder också svenskarna på det finaste han vet. Alla får ett paket med ”Höjdarna” i tv varje dag, säger Petter Lennstrand.

Ny SVT-serie

”Höjdarna” är Petter Lennstrands nya projekt. Det handlar om sju vänner som bor i en helt egen värld uppe bland takåsarna någonstans. Efter julkalendern kommer Ester, Franke, Lipton, Bebbe och de andra att få en egen serie i SVT.

Exklusiv titt

Inspelningen av julkalendern ”Allrams höjdarpaket” är redan i full gång. Aftonbladet fick en exklusiv titt bakom kulisserna i studion på Gärdet i Stockholm. Drygt en meter över marken har en helt ny värld vuxit fram. Här svävar lilla Esters hem i ett gammalt observatorium, filosofen Franke kan flyga i väg med sin luftballong och djurvännen Bebbe har väggarna i sitt lilla krypin fulla med bilder på igelkottar, sköldpaddor och apor.

Dekoren är placerad så högt upp för att skådespelarna ska kunna röra sig på golvet utan att synas i bild.

- Musik, tack! ropar regissören Simon Kaijser.

Matar ekorrar

Så rullar kamerorna i gång och Bebbe börjar sjunga ”En till dig och dig” samtidigt som han matar några rufsiga tvättbjörnar och ekorrar. Bakom Bebbe döljer sig skådespelaren Morgan Alling som får assistans att röra händerna på Bebbe av Cecilia Olin.

Vad ”Höjdarna” hamnar i för olika äventyr kan tv-publiken se med start den 1 december.

Karin Lindstedt

Publicerad: