TV

”Försökte kontrollera mig – med våld”

Av: 

Linn Elmervik

TV

Övergreppen fick Anders Roslund att skriva deckare

Som en del av den framgångsrika deckarduon Roslund & Hellström har han rönt framgångar långt utanför Sveriges gränser.

Nu berättar Anders Roslund för första gången var inspirationen till mörkret i böckerna kommer ifrån.

– Min pappas hand har jag aldrig känt, förutom när den försökte kontrollera mig med våld, säger han i SVT:s nya serie ”Deckarna”.

Kriminalförfattaren Börge Hellström, 58, har flera gånger berättat om de sexuella övergrepp han utsattes för som barn. Nu väljer parhästen Anders Roslund, 54, även han att dela med sig av sina traumatiska barndomsminnen. I SVT:s nya serie beskriver han hur hans pappa regelbundet tog med honom in i familjens stora finrum, stängde dörren – och slog.

– Där utövade han sin kontroll över mig med sitt våld, berättar han i programmet.

Påverkade på flera sätt

Övergreppen pågick under flera år och har påverkat Anders Roslund på flera sätt. Under många år hade han svårt att hantera ilska och kunde plötsligt bli våldsam om något gjorde honom upprörd. Minsta lilla kommentar om honom själv eller någon i hans närhet fick honom att tända till.

– Det var en omedveten kamp för upprättelse, jag kunde inte ta någon skit, säger han till Nöjesbladet.

Efter så lång tid, varför berättar du nu?

– Om man som jag på allvar vill arbeta med kriminalromaner, då måste jag också berätta om mina drivkrafter. Men jag gör det inte för att få sympatier, det är helt ointressant.

Satt vid dödsbädden

När hans pappa gick bort för två år sedan satt Anders Roslund vid hans sida när han drog sina sista andetag. Någon ursäkt fick han aldrig. Men utan övergreppen hade det inte blivit några deckare, det är Roslund övertygad om.

– Hade det inte hänt, eller hade min pappa kommit till mig och sagt att han förstod att det som hände har påverkat mig negativt, då hade jag aldrig hållit på med det här, säger han.

Har gått i terapi

Med hjälp av terapi har Anders Roslund lärt sig att hantera sina minnen. Och efter att han delade med sig av sitt barndomstrauma för sina författarkollegor under höstens inspelningar av ”Deckarna” har han mått fantastiskt bra.

– När man har gått igenom den här elden är det underbart på andra sidan. Jag har aldrig haft en så skön höst. Jag orkar hur mycket som helst. Livet är bättre än någonsin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert: