”HeatoNs” medverkan delar tidigare mästarna: ”Den är jäkligt svår alltså”

TV

Glenn Hysén, Thomas Ravelli och Niklas Jihde uttalar sig

1 av 8

Counter Strike-spelaren och E-sportmästaren Emil ”HeatoN” Christensen medverkar i nästa säsong av ”Mästarnas mästare”.

SVT:s besked delar tidigare programdeltagare i två läger.

– Folk tyckte till och med att det var konstigt när jag skulle vara med som spelar innebandy, och det är Sveriges näst största lagsport, säger Niklas Jihde.

Skidåkaren Jon Olsson åkte på en skada veckan innan inspelningarna av kommande ”Mästarnas mästare”-säsong skulle spelas in.

Då valde SVT att slänga in Counter Strike-spelaren Emil ”HeatoN” Christensen i stället.

Valet, att låta en person som gjort karriär på att spela datorspel vara med, har fått många att höja på ögonbrynen och beskedet delar tidigare deltagare i två läger.

En del gillar, andra förfasas.

Före detta innebandyproffset Niklas Jihde är kluven.

– Jag tycker den är jäkligt svår alltså. Det har gått så många säsonger så det är väl svårt att hitta idrottare numera. Men samtidigt är det lite gott att de tittar utanför boxen, säger Jihde, och fortsätter:

– Folk tyckte till och med att det var konstigt när jag skulle vara med som spelar innebandy, och det är Sveriges näst största lagsport, så jag förstår att en del tycker det här är konstigt och att det är en vattendelare.

”En mästare är en mästare”

För Glenn Hysén, som medverkade 2015, är saken självklar.

– En mästare är väl en mästare? Och som jag förstår det är han mästare i det han gör. Då är det väl inget konstigt med att han är med?

Är han atlet eller idrottsman?

– Nej det är han ju inte. Men jag vet inte om det står något i programmets stadgar om att man behöver vara det. Och vem vet, han kanske är görtränad och en jävel rent fysiskt. Och har han spelat så mycket datorspel är han säkert smart också, och det är ju en fördel i ”Mästarnas mästare”.

”Svårt för oss som bara spelat Tetris och Super Mario att acceptera”

Målvaktslegendaren Thomas Ravelli tror att debatten kommer att dela unga och äldre i två läger.

– Jag tror nog att det är en naturlig utveckling som kanske är lite svår för oss lite äldre, som bara spelat Tetris och Super Mario, att acceptera. Skulle det till exempel vara mer accepterat att ta med en schackspelare? Till syvende och sist är det SVT och produktionen som får bestämma, säger han.

Tidigare hockeyproffset Tommy Söderström har en tydlig bild av vad han tycker om E-sport, och är starkt kritisk till ”HeatoNs” medverkan. Han tänker inte ens titta på programmet.

– Det är inte en sport, det är ett spel. Vart ska man dra gränsen i fortsättningen? Ska vi ha pokermästare med? Backgammon? För mig är det ett skämt. Att döda varandra i ett datorspel är inte en sport.

I Helsingborgs Dagblad kontrar HeatoN Tommy Söderbergs utspel.

– Då tycker jag att han är lite bakåt i sina tankar och vägrar inse framtiden, säger Emil ”HeatoN” Christensen till HD.

ARTIKELN HANDLAR OM