”Idol”-Nikki: ”Jag är rak och ärlig – det uppskattar inte alla”

TV

Amini: Jag ska fortsätta i juryn

1 av 4

Hon har knappast gjort sitt i rutan efter ”Idol”-finalen.

– Jag ska fortsätta. En säsong till i alla fall, säger Nikki Amini utan att tveka.

Nöjesbladet har träffat den som hörs och syns mest i ”Idol”-juryn för att prata om just det – och givetvis även jurybråken, lönen för att bedöma lycksökare i tv och varför hon INTE har Justin Biebers telefonnummer.

I ”Idol”-juryn har hon utmärkt sig som ”den elaka” och ibland fått hård kritik av tittarna. Men Nikki Amini läser inte kommentarerna i sociala medier.

– Nej, jag tycker inte det är relevant. Jag vet att jag har en stor och stark personlighet som tar plats, jag hörs och syns, men mitt uppdrag i juryn går ut på att ge feedback till idolerna och den kommer inte alltid vara positiv. Vi måste också kunna lyfta fram svagheter och jag är alltid väldigt konstruktiv.

Ansvar att säga nej

Efter tre år i London som internationell PR-chef på världens största skivbolag Universal flyttade Nikki Amini, 32, hem till Stockholm före sommaren. Under hösten har hon startat eget managementbolag vid sidan om platsen i ”Idol”-juryn, där hon tillsammans med Fredrik Kempe, 44, och Quincy Jones III, 47, bedömer blivande artister.

Varför tror du att du är den i juryn som fått kritik?

– För att Fredrik och Quincy är snällare, haha.

Har de varit för mesiga?

– I början, och det framgick ju under auditionturnén att jag sa ifrån. Tar du steget och söker till ”Idol” och nånstans tror att du har en realistisk chans att bli artist men i själva verket inte har vad som krävs ligger det i vårt ansvar att tala om för de sökande att nej tyvärr, det kommer aldrig att hända.

Minns du nåt ögonblick då du känt att ”vad i helvete”?

– Inte under hösten, jag tycker att vi kompletterar varandra bra, men under auditionturnén när vi precis träffats och skulle börja jobba ihop. Jag blev faktiskt förvånad över att det blev lite väl mycket ”du får guldbiljett och du får guldbiljett”.

Du skrattar nu, men var du arg på riktigt då?

– Nej, jag blev inte arg. Jag blev bara förvånad för att det nånstans… Jag blir sällan arg. Men jag är en sån person som säger vad jag tycker. Jag är alltid väldigt rak och ärlig. Det är inte alla människor som uppskattar det, det kan tyvärr uppfattas som besvärligt eller jobbigt.

Inte längtat efter offentligheten

Du säger att du hörs och syns. Har du längtat efter att synas offentligt?

– Nej, jag menar att nu i den roll som jag har i juryn så syns och hörs jag. Och som privatperson har jag också en stark karaktär. Men jag har absolut inte längtat efter att bli en offentlig person, mitt fokus har legat på att hitta bra talanger, det var därför jag tackade ja till ”Idol”.

I London jobbade du med artister som Rihanna, Justin Bieber, Lady Gaga. Hur många har du telefonnumret till?

– Jag har faktiskt en ny telefon.

Hon skrattar.

– Jag har haft dem när jag behöver dem.

Jag tror att många som sett ”Idol” under de här 12 säsongerna tänker på juryn som något man gör vid sidan av, stämmer det?

– Det är första gången för mig, så framöver kanske det inte kommer ta lika mycket tid och energi, men jag skulle inte påstå att det är ett extrajobb.

Pratar inte pengar

Vem jobbar hårdast av er i juryn?

– Jag tror att vi alla tre är människor som håller igång liksom, på olika sätt.

Vem får bäst betalt?

– Haha. Jag vet inte.

Har ni pratat med varandra om det? Vågar man prata om en sån grej?

– Nej. Det är väl inte relevant.

Så klart att det är, jag vill veta vad kollegor får för samma jobb som jag gör.

– Så länge man är glad och nöjd över det man får själv så spelar väl inte det andra nån roll?

Du är nöjd helt enkelt?

– Jag är nöjd.

Hur mycket får du betalt då?

– Man ska aldrig prata om pengar Tobbe, du vet bättre än så.

Varför inte? Det är väl superintressant.

– Har nån nånsin svarat på frågan? Det är bra att du försöker i alla fall.

Vi har källuppgifter på att ”Idol”-juryn får mellan 900 000 och 1,5 miljoner. Möjligen upp till 2 miljoner, men då ska man ha suttit i några år.

– Vilka bra källuppgifter du har. Haha.

Har ni blivit tillfrågade att fortsätta?

– Ja, jag ska fortsätta. En säsong till i alla fall.

”Jag” säger du, men de andra då?

– Jag har inte hunnit prata med Fredrik och Quincy om det. Men mig blir ni inte av med.

Nikki Amini om...

…vem som är den kändaste personen i sin telefonbok:

– Jag har jobbat med många artister, men den som jag på ett personligt plan också klickade med och hade väldigt roligt med när vi arbetade ihop är Enrique Iglesias. Han är en oerhört charmig, jordnära kille trots sina typ 20 år i branschen.

…viktigaste egenskapen som artist:

– Jag har sagt från början att ett av kriterierna är personligheten. Jag tror verkligen på att det är vad som blir avgörande för karriären in the long run. Jag har sett artister som är fantastiska sångare och musiker men där personligheten inte har varit den rätta och de har inte lyckats hela vägen.

…hon själv sjunger eller skriver musik:

– Nej. Men jag har fått höra att jag har en väldigt fin sångröst, hahahaha.

…varför hon håller sitt bolagsnamn hemligt:

– Jag har ett eget management bolag och så är jag medgrundare i ett musik-tech-startup som befinner sig i uppstartsfasen, mer om det kommer under 2017. Mitt bolag heter inget jag vill basunera ut. Det är bara ett vanligt bolagsnamn för att jag var tvungen att snabbt registrera det, så det kommer jag nog byta ut så småningom.

…vad fästmannen sagt om att hon bjudit in båda ”Idol”-deltagarna Oskar Häggström och Liam Cacatian att sjunga på bröllopet:

– Han blev lite förvånad, men han har inget emot det, så jag får styra upp det där. Det är ändå festen som är det viktiga på ett bröllop. Själva vigseln känns sekundär på något sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol 2016

Idol