”Mad Men” fortsätter att trollbinda

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Säsongsstarten får

Lika bra som vanligt ”Mad Men” går in på sjätte säsongen, men är fortfarande inne i sin sällsynt långa kreativa peak.
Lika bra som vanligt ”Mad Men” går in på sjätte säsongen, men är fortfarande inne i sin sällsynt långa kreativa peak.

Mad men

Säsong 6, del 1-2

Amerikansk dramaserie från 2013 av Matthew Weiner, med bl a Jon Hamm, John Slattery, Christina Hendricks, Elisabeth Moss och Vincent Kartheiser.

Många serier har för länge sedan börjat stagnera när de når sitt sjätte år.

Men Matthew Weiners rekord­stiliga drama om en grupp reklamare/högfunktionella alkoholister i 60-talets New York är fortfarande mitt uppe i sin sällsynt långa kreativa peak.

Det dubbelavsnitt som inleder den sjätte (och förmodligen näst sista) ­säsongen innehåller visserligen inga drastiska avslöjanden eller avgörande händelseutvecklingar, utan är en ganska långsam historia, i vilken både­ Don (Jon Hamm) och Roger (John Slattery) får orsak att grubbla över döden.

Men ”Mad mens” styrka har ju å andra sidan aldrig legat i de stora gesterna. Utan i den oerhörda, nästan litterära detaljrikedomen, de snygga övergångarna från en perfekt liten scen till en annan, det enastående tonsäkra skådespeleriet, och den effektivt förmedlade atmosfären av själslig vånda och föränderliga tider.

Och allt detta har säsongspremiären (som utspelar sig i december 1967) i mängder.

Det är sorgset, vackert, poetiskt, komiskt och ironiskt.

Den svårlästa Don Draper fortsätter sin resa genom sin ständigt pågående existentiella kris – och ”Mad men” fortsätter att trollbinda.

Säsongpremiär på söndag 22.00 på Kanal 9

Foto: GRAY PICTURES LLC
Veep

”Veep” är vansinnigt begåvat

Veep

Säsong 2, del 1-4

Amerikansk politisk satir från 2013 av Armando Iannucci och Simon Blackwell, med bl a Julia Louis-Dreyfus och Anna Chlumsky.

Nu drar både C More och HBO igång säsong två av den här mycket underhållande politiska satiren, signerad den skotske genremästaren Armando Iannucci. Vansinnigt begåvade Julia Louis-Dreyfus fortsätter att gå på som en ångvält i sin Emmybelönade roll som den stressade, pressade och självupptagna vicepresidenten Selina Meyer, och får i den här säsongen sällskap av två nya ess; Kevin Dunn från ”Luck” och karismatiska alltiallon Gary Cole (som en gång själv spelade vicepresident i ”Vita huset”). ”Veep” är stor humor baserad på hetsig, oförskämd dialog, desperata telefonsamtal och förnedrande jobbsituationer.(KF)

Säsongspremiär på måndag 21.00 på CMore eller HBO Nordic

Project runway all stars

”Project runway all stars” känns onödigt regisserat

Project runway all stars

Säsong 2, del 1-2

Amerikansk realityserie från 2012 med bl a Carolyn Murphy, Georgina Chapman, Isaac Mizrahi och Joanna Coles.

Det vandrande attitydproblemet Wendy Pepper, plus tolv andra aspirerande modeskapare som tidigare har deltagit i designtävlingen ”Project runway” men gått på pumpen, får en andra chans i den här andra omgången av ”Project runway all stars”. Mycket känns onödigt regisserat (som att deltagarna nämner namnen på tävlingens sponsorer i var och varannan mening) och modellen Carolyn Murphy är blek i jämförelse med moderseriens Heidi Klum. Men mentorn Joanna Coles har pondus och funkar bra som substitut för Tim Gunn, konceptet är fortfarande imponerande starkt, och bland gästdomarna finns många bra namn. (KF)

Säsongspremiär på måndag 22.00 på TV 3

”Två panka tjejer” är tämligen banalt

Två panka tjejer

Två panka tjejer

Säsong 2, del 1-2

Amerikansk sitcom från 2012 av Michael Patrick King och Whitney Cummings, med bl a Kat Dennings och Beth Behrs.

Den här konventionella sitcomen om två servitriser i Brooklyn som försöker få fart på en cupcakebusiness vid sidan av, blev gammal ganska snabbt. Och när TV4 nu kör vidare med säsong två direkt efter den första, känns burkskratten allt mer högljudda, och leveranserna av billiga punchlines allt klumpigare. Kat Dennings och Beth Behrs är skapligt charmiga som titelns två panka tjejer – varav en alltid har varit luspank och en är en före detta rik flicka som numera står på bar backe, och har en gallerskakande ekobrottsling till pappa (Steven Weber) – men manuset de har att jobba med är tämligen banalt.(KF)

Säsongspremiär på onsdag 23.00 på TV4

Publicerad: