Tog ett återfall under ”Nybyggarna”

TV

Rita trillade dit under inspelningen av andra säsongen av programmet

1 av 3 | Foto: Rita Tirkkonen.

Rita tog sig ur missbruket - nu är hon mentor i ”Nybyggarna”.

Men under inspelningarna trillade hon dit igen.

- Jag var förkrossad, säger Anders Öfvergård.

Rita Tirkkonen, 32, säger att det gick fort.

På två minuter var hon tillbaka på den plats hon kämpat för att lämna i ett år.

Det var i våras och inspelningarna av säsong två av ”Nybyggarna” i Kanal 5 var i full gång. Rita, som är mentor i programmet, var ledig och ute och träffade sina vänner.

Tillbaka i gamla spår

- Hon drack öl med några kompisar, men i stället för att ta tunnelbanan gick hon förbi Björns trädgård i Stockholm för att se om några av hennes gamla vänner var där. På fruktansvärt kort tid var hon tillbaka på den illegala husvagnscampingen där hon bodde förr, säger Anders Öfvergård.

Förutom att program­leda ”Nybyggarna” har han engagerat sig i varenda en av deltagarnas liv. Ritas återfall gjorde honom förtvivlad.

- Jag har lärt mig att jag måste vara hårdhudad. Jag kan inte bara åka och hämta upp Rita, hon måste vilja komma tillbaka själv. Jag var förkrossad, det är fruktansvärt svårt att sitta där och vänta.

Efter tre dagar hörde hon av sig. Hon ville tillbaka.

- Det gick snett, jag vet inte riktigt själv vad som hände, och jag ville inte gräva ner mig i det heller. Det som hände, det hände och det har gjort att jag har blivit starkare i mig själv.

”Har stark vilja”

I säsong ett var Rita och deltagaren Johan Orreskog ett par, men nu är relationen över. Det hade inget att göra med återfallet.

- Det var inte alls därför. Jag var vid fel plats vid fel tillfälle och gick från tanke till handling, det tog två minuter så var det gjort, säger hon.

Anders ser Ritas snedsteg som någonting positivt.

- Det gick bra och hon är tillbaka. Det betyder att hon har en stark vilja att vara här.