”Bonusfamiljen” håller stilen i sin tredje säsong

TV-RECENSION ”Bonusfamiljen” är tillbaka – och fortfarande fenomenal. Även om humorn bitvis är farligt nära att gå förlorad bland vemod och ångestframkallande krångel.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Bonusfamiljen
SVT
Säsong 3
Av Felix, Clara och Moa Herngren, Calle Marthin, Jesper Harrie och Ditta Bongenhielm, med bl a Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Niklas Engdahl, Nour El-Refai, Marianne Mörck och Frank Dorsin.


DRAMAKOMEDI Det har gått ungefär ett år sedan sist i "Bonusfamiljens" värld, och bonusfamiljssoppan blir allt rörigare, med ännu fler inblandade kockar som måste anpassa sig efter varandra – och ännu fler barn som ska passas in i den allt brokigare mosaiken.
Bigge (Marianne Mörck) sörjer Gugge. Martin (Fredrik Hallgren) väntar barn med Eddies (Frank Dorsin) resurslärare Sima (Nour El-Refai). Gamla känslor bubblar upp mellan Katja (Petra Mede) och Henrik (Niklas Engdahl), medan William (Jacob Lundqvist) har hamnat i snobbigt sällskap och vill börja på internat. Bianca (Amanda Lindh) har blivit vuxen men är för lat för att skaffa ett jobb och försörja sig själv. Patriks (Erik Johansson) pappa (Christer Fant) kommer med ett tungt besked, och hemma hos de diametrala personligheterna Patrik och Lisa (Vera Vitali) blir det som vanligt bråk om det mesta.
Säsong tre handlar om att skaffa, eller inte skaffa, fler barn. Om sorg, etiska dilemman, ekonomiska problem och olika förhållningssätt till pengar, kolliderande attityder och värderingar.

Saker som, givetvis, leder till nya terapisessioner hos Ylva (Ann Petrén) och Jan (Johan Ulveson), i olika konstellationer.
"Bonusfamiljen" är lika imponerande tv-hantverk som vanligt; varmt, intimt, träffsäkert och engagerande, med typer som är extremt distinkta men ändå fullt trovärdiga.

El-Refai är mycket bra i sin utökade roll, och tack vare Mede och Hallgren – vars rollfigurer Katja och Martin alltjämt står för de saltaste replikerna och de mest föraktfulla blickarna (hon), respektive den kortaste stubinen och de dummaste besluten fattade i vredesmod (han) – bevaras det befriande komiska stråk som stundtals är farligt nära att gå förlorat i en säsong som präglas av vemod och svåra, livsavgörande beslut.
Och, inte minst, av så mycket kompromissande på längden och tvären och ångestframkallande krångel att vissa riksdagspartier med fördel skulle kunna använda avsnitten som kampanjfilmer för vikten av kärnfamiljens bevarande...

Speciellt Vitalis rollfigur Lisa känns numera fullkomligt orimlig att ha att göra med.


Säsong tre av ”Bonusfamiljen” har premiär i SVT den 18 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE