Vilken tavla, Antikrundan

Foto: MARTIN ÖSTERGÅRDS
Grann gåva Fredrik Hillbom lät Bukowskis ta en titt på bröllopspresenten – och fick veta att tavlan som värderats till femhundralappen har ett mycket högre utropspris.

avSofi Tagesson

TV

Max en femhundring, sa Antikrundans expert.

Nu har Bukowskis värderat Fredrik Hillboms tavla till minst 20 000 kronor.

– Det känns som att jag har fått upprättelse, säger han.

Foto: MARTIN ÖSTERGÅRDS

Fredrik och hans fru Maria fick en tavla i bröllopspresent av svärföräldrarna när de gifte sig 1991. De fick veta att den var värd en del pengar.

”Skrotvärde”

Men när Antikrundan besökte Hudiksvall några år senare kom besviken. Enligt tv-programmets expert var tavlan på sin höjd värd 500 kronor.

– Det var mer eller mindre skrotvärde på den, säger Fredrik Hillbom. Fredrik litade på Antikrundans expert och lät saken bero. Fram till nu.

För drygt en vecka sedan bestämde han sig för att skicka in en bild på tavlan till tv-programmet Bukowskis som går i TV 8.

– Det har gnagt lite i bakhuvudet. Min frus morfar som köpte tavlan hade koll på konst, säger han.

Jublar av beskedet

Nu har chefen på Bukowskis konstavdelning, Anna-Karin Pusic, värderat upp målningen.

– I dag har vi tillgång till olika sajter där vi kan söka prisuppgifter. Det hade de inte på 90-talet. Jag skulle sätta ett utropspris på mellan 20 000 och 25 000 kronor, säger hon.

Det får Fredrik Hillbom att jubla.

– Det känns ju jätteskönt.Nu har jag fått upprättelse. Och svärmor är överlycklig.

400 har auktionerats

Tavlan är målad av den skotske konstnären Stuart James Park som levde mellan 1862 och 1933. Enligt Anna-Karin Pusic har ungefär 400 av hans tavlor auktionerats ut de senaste tio åren. Priset på dem har legat mellan 6 000 och 38?000 kronor.

Aftonbladet har sökt Antikrundans experter utan framgång.