Mejla

Karolina Fjellborg

Godkänd Kristallengala – men många skämt dog en ond bråd död

TV

TV-KRÖNIKA Det var långt ifrån den sämsta Kristallengala vi har sett.

Men efter 14 år, är det fortfarande något taffligt över hela apparaten.

Svenska galor har dåligt rykte, och Kristallen har kanske det sämsta av dem alla.

En tv-sänd firmafest. Klubben för inbördes beundran.

Ungefär så brukar det låta. Och ofta kan man inte annat än hålla med. Som till exempel 2013, då Kristallengalan 2012 var nominerad till bästa underhållningsprogram.

Snacka om navelskåderi.

Dessutom är nomineringarna sällan helt begripliga, och programledarkategorierna – där man mer (öppet) än i någon annan kategori ägnar sig åt en kvotering som känns devalverande, för att alla kanaler ska få vara med – är särskilt besvärliga.

Och speciellt bra tv är det sällan. Vilket förstås är ironiskt med tanke på att det handlar om just tv-branschen.

Gina Dirawi ledde Kristallen 2018.


Årets gala, som sändes i TV4, var inte den bästa – men långt ifrån den sämsta – vi har sett. Gina Dirawis sarkastiska stil må inte gå hem hos alla, och i går dog många skämt en ond, bråd död, men hon är lika oberäknelig som trygg och en direktsändning med henne blir i alla fall aldrig tråkig.

Bland vinnarna var Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso från "Wahlgrens värld" och "Idols" Pär Lernström mest smittande glada och rörda.

Hederspriset till Ann-Britt Ryd Pettersson var fint och på tiden. Kristin Kaspersen och Malin Berghagen berörde i Lill-Babs klänning och skor. Och greppet med att låta programledarna till de nominerade dokusåporna stå och vänta på resultatet i sann såpastil var lite inspirerat.


MEN:
* Dirawis sketcher med "Bettan – Sveriges mesta tv-tittare" kändes som en dålig kopia av Mia Skäringers repertoar för tio år sedan.
* Sarah Dawn Finer är en enastående sångerska – men varför var hon mer i bild än de som lämnat oss under året under in memoriam-segmentet? Hade man till exempel hunnit få med Anita Lindman Lamm, från "Anita och Televinken"? Jag antar och tror att svaret är nej, eftersom hon gick bort strax före galan, men vet faktiskt inte – för Sarah Dawn Finer stod i vägen.
* Jättekul att "Vår tid är nu" vann bästa tv-drama. Men så konstigt, att man samtidigt, som i en parentes, fick veta att Hedda Stiernstedt hade vunnit pris för bästa skådespelerska i en tv-produktion redan före den tv-sända delen av galan. Är skådespelarpriserna verkligen något man ska dela ut med vänsterhanden i typ foajén om man vill bygga prestige i Kristallen?


Betyg godkänt – men bitvis taffligt. I vanlig ordning.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

LÄS VIDARE

Julens bästa tv – 20 höjdare

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristallen (tv-pris)

Ann-Britt Ryd Pettersson

Vår tid är nu

Wahlgrens värld

Gina Dirawi