Gardell ber om ursäkt för känsliga skämtet i TV4-serien ’Allt faller’

Skämtade om Göteborgsbranden: ”Avsåg inte att såra”

Tv-serien ”Allt faller” fick hård kritik för skämtet om diskoteks­branden i Göteborg.

Nu ber Jonas Gardell om ursäkt.

– Det var absolut inte min avsikt att riva upp såren. Om det har varit smärtsamt för någon så är jag jätteledsen för det, säger han.

Det var i premiär­programmet av Henrik Schyfferts och Jonas Gardells serie ”Allt faller” i TV4 som Gardells roll­figur skämtade om diskoteksbranden i Göteborg.

Masoud Owji, känd från SVT:s ”Mot alla odds”, reagerade med bestörtning. Han skadades svårt i branden.

– Jag tyckte det var avskyvärt när jag såg det. Det är inte okej, sa han till Nöjes­bladet.

Visa klumpig komiker

I scenen raljerar Gardells rollfigur om branden, men får en stund senare besök av en person som var med och såg sin kompis dö.

– Vår avsikt var ju att visa den klumpiga komikern få på moppe, vilket vi tyckte att vi var väldigt tydliga med. För oss ligger smärtpunkten i den scenen, tanken är just att en anhörig ska få berätta för komikern om hur vidrigt det är, och komikern blir tyst och skäms, säger Gardell och fortsätter:

– Jag är otroligt ledsen om det har missuppfattats eftersom skämtet är förfärligt, det är ett opassande skämt som inte bör dras och som jag aldrig skulle göra på riktigt.

”Väldigt tråkigt”

I branden 1998 omkom 63 ungdomar och omkring 200 skadades, många av dem svårt.

– De här människorna har full rätt till sin sorg och det är inget som jag eller någon annan kan säga att ”nu har det gått så många år så nu måste de stå ut med ett skämt”. Jag tror att det finns sår som vi tillfogas som vi aldrig kan lära oss att stå ut med. Jag kan förklara att det inte var så det var tänkt, att egentligen så handlar scenen om just det här. Men om de inte har förstått det, eller inte orkar se det, så tycker jag fortfarande att de har rätt.

Räknade ni med de här reaktionerna?

– Nej, eftersom det inte handlar om det. Det handlar om en anhörig som får berätta, och det är där det djupnar och blir svart. Jag är kanske så dum att jag tyckte det var självklart, men om det inte var det så är det väldigt tråkigt. Och då är jag väldigt ledsen för det.

Kommentarerna avstängda

På grund av att flera personer brutit mot reglerna har vi nu tvingats stänga av kommentarsfältet på den här artikeln.

Vi beklagar att ni som för en mogen diskussion drabbas av några få personer som inte kan bete sig.

Vänligen, Nöjesbladet

Publisert: