Hånades – nu får Pernilla revansch

avHelena Trus, Ylva Niklasson, Martin Ekelund

Välkomnas till schlagern trots att hon var ”för gammal” 2005

1 av 3

2005 petades och hånades hon av Melodifestivalledningen.

Nu är gammalt groll glömt och Pernilla Wahlgren välkomnas tillbaka i tävlingen.

– Vi jobbar väldigt bra ihop, säger Christer Björkman.

2010 ser ut att bli året då Pernilla Wahlgen återvänder till Melodifestivalen för första gången på åtta år. Hon är högaktuell med schlagerlåten ”Jag vill om du vågar”.

Men redan för fyra år sedan gjorde hon ett försök. Då sökte hon till tävlingen med popdängan ”Alla flickor” men petades till fördel för den då anonyma Linda Bengtzing.

Utmanövreringen gjorde Pernilla rasande och hon anklagade tävlingsgeneral Christer Björkman för svågerpolitik.

– Christer Björkman ville absolut inte att jag skulle framföra den. Han skyllde på att jag var musikalartist och inte passade i schlagersammanhang och att jag var för gammal. Jag ifrågasätter hur han kan sitta på sina höga hästar och styra och ställa så mycket. Alla vet ju att han låter sina kompisar gå före i kön. Jag kanske är ett hot mot hans kompisar, sa hon då till Aftonbladet, i januari 2005.

”Dålig självkritik”

Andra artister stämde in i hennes kritik och menade att Björkman hade för stor makt i uttagningsprocessen. Att schlagergeneralens dåvarande högerhand, Edward af Sillén, kallade Pernilla för pinsam och menade att hon inte hade någon självinsikt gjorde saken än mer infekterad.

– Jag vill inte se Pernilla Wahlgren stå på en scen och sjunga en text om att hon är en flicka. Hon är över 40 år. Den så kallade kritiken som kommer från Pernilla och hennes bästa vän Charlotte (läs: Perrelli) rinner egentligen av oss som vatten på en gås ... Synd bara att en del har så dålig självkritik att de reagerar sådär. Pinsamt, skrev Edward på ett internetforum.

Fick sparken

Edward fick sparken från festivalen med omedelbar verkan och Pernilla har inte varit med och tävlat sedan dess.

Men nu är både Edward af Sillén och Pernilla Wahlgren tillbaka i tävlingen. Edward ingår i juryn som har valt ut Pernillas låt bland årets 2 860 bidrag. Och därmed är stridsyxan begravd.

– 2005 är historia, det är fem år sedan. Pernilla och jag har träffats sedan dess och har en bra relation i dag. Jag har väldig respekt för henne som artist och tycker att det är jättekul att hon gör comeback i Melodifestivalen, säger han.

”Vår relation är bra”

Även Christer Björkman välkomnar Pernilla Wahlgren till tävlingen.

– Vår relation är bra. Vi jobbar väldigt bra ihop. I alla fall från mitt håll, säger han.

Nöjesbladet har sökt Pernilla Wahlgren men hon avböjer att kommentera.