Laura Prepon

Blev vana vid nakenchocken

Av: 

Torbjörn Ek

TV

’Orange is the new black’-profilerna Taylor Schilling och Laura Prepon inför säsongsstarten: Vi tänjer på gränserna

I ”Orange is the new black” ­sitter de bakom lås och bom.

I verkligheten är en scientolog och en annan har ­behandlats för alkohol- och drogmissbruk.

Nöjesbladet har bakgrundsgranskat succé­seriens ­skådespelare.

Redan första dagen var de tvungna att kasta kläderna.

Men ”Orange is the new black”-stjärnorna gör gärna nakenscener med varandra:

– Det är coolt att göra en sexscen med en annan kvinna för då har vi samma skumma kroppsuppfattnings-problem, säger Laura Prepon.

Nakna bröst och rumpor, avklädda lesbiska sexscener och toalett­besök inför öppen ridå.

”Orange is the new black” visar betydligt mer än de flesta amerikanska tv-serier.

– Vi tänjer på gränserna, säger Laura Prepon, 34.

– Men det är så lite av det avklädda som är sexualiserat, det tycker jag är intressant. Vi använder det för storyn, det blir ­ärligt om hur det går till i fängelser, säger Taylor Schilling, 29.

Började med dusch

Från början var stjärnorna inte helt bekväma med nakenheten.

– Jag behövde förstå syftet med det. En av de första scenerna vi skulle göra var i en dusch tillsammans, säger Schilling.

Då hade de bara träffats en gång innan det var dags att kasta kläderna på första inspelningsdagen.

– Men om man hade försökt täcka sig så hade det höjts röd flagg. För så funkar det inte i fängelset. Det är bara av med handduken och whatever, säger Prepon.

”Orange is the new black” har väckt uppmärksamhet för sin råa nakenhet och de lesbiska sexscenerna.

Är det skillnad på att göra en sexscen med en annan kvinna än med en man?

– Det är coolt att göra en sexscen med en annan kvinna för då har vi samma skumma kroppsuppfattnings-problem. Det är trevligt när ens medspelare har exakt problem, säger Laura Prepon.

”Totalt annorlunda”

Taylor Schilling kan inte låta bli att visa hur det kan låta under inspelningarna: ”Inga problem, jag täcker dig där, jag har min hand där uppe, oroa dig inte”.

– En mans bekymmer är ju totalt annorlunda. Men att jobba med en kvinna är jättebra för vi lever i samma verklighet, säger Prepon.

Och ibland ser Taylor Schilling fram emot att spela in sexscenerna.

– Vi är så bekväma med varandra nu så det är lätt, ingen stor grej. Ibland känns det till och med skönt när man ser manuset och tänker ”Schyst, inte så många repliker i dag, jag behöver inte lära mig så många ord”, säger hon med ett skratt.

Tredje säsong spelas in i sommar

Första säsongen blev en succé.
Första säsongen blev en succé.

Andra säsongen av ”Orange is the new black” har premiär på Netflix fredagen den 6 juni. Precis som med första säsongen läggs samtliga 13 avsnitt upp på en gång.

Netflix går aldrig ut med tittarsiffror, men vd:n Reed Hastings har sagt att fängelseserien är sajtens mest sedda originalserie någonsin med tittarsiffror jämförbara med framgångsrika tv-serier på tv.

Redan innan den andra säsongen har visats så har man beställt en tredje säsong som börjar spelas in senare i juni.

Baserad på verkliga händelser

Veklighetens och ­seriens Piper Kerman.

”Orange is the new black” är löst baserad på Piper Kermans självbiografi med samma namn och utspelar sig i ett påhittat kvinnofängelse i New York. Taylor Schillings rollfigur Piper Chapman har dömts till 15 månader i fängelse efter att ha erkänt att hon hjälpt sin dåvarande flickvän att smuggla knarkpengar tio år tidigare.

I fängelset sitter redan exflickvännen Alex, spelad av Laura Prepon.

Under säsong två och tre blir seriens koppling till den ursprungliga självbiografin allt svagare:

– I och med säsong två blir serien mer och mer oberoende av Piper, serien följer var och en av rollfigurerna. Det blir mer av en ensembelserie med fängelset i huvudrollen, säger Taylor Schilling.

– Vi är redan nu långt ifrån boken, serien har fått ett eget liv som tar fart, det är jättebra så serien kan fortsätta hur långt som helst, säger Laura Prepon.

Jodie Foster regisserar

Jodie Foster återkommer som regissör.

Jodie Foster regisserade ett av avsnitten i första säsongen och återvände till serien för att regissera det första avsnittet i andra säsongen.

– Det tar ett litet tag att komma över känslan av att holy shit, Jodie Foster ­regisserar mig, men när man väl kommer över det så, hon är ju otrolig, verkligen en regissör för skådespelare, säger Laura Prepon.

Höll på att missa säsong två

Laura Prepon, som mellan 1998 och 2006 gjorde rollen som Donna i succéserien ”That 70’s show”, höll på att missa andra säsongen av ”Orange is the new black”. Netflix skrev bara ettårskontrakt med alla skådisar så hon hade redan andra åtaganden när det blev klart att den andra säsongen skulle spelas in.

– Det sög verkligen att inte vara där. Jag saknade tjejerna och saknade att inte vara med, men det finns bara en av mig så jag gjorde så gott jag kunde. Jag är med i totalt fyra avsnitt av säsong två, men jag kommer vara med i alla ­avsnitt av säsong tre, säger hon.

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Laura Prepon

Orange is the new black

Netflix