Filmtips 27 februari

Foto: Robin Williams och Billy Crystal lockar inte till skratt denna gång.
TV

Två pappor för mycket

Två av USA:s roligaste skådespelare stod framför kameran.

Ändå blev detta en närmast totalt misslyckad komedi.

En kvinna ( Nastassja Kinski) vars sjuttonåriga son ( Charlie Hofheimer) är på rymmen, tar kontakt med två gamla älskare och berättar samma historia för båda två: Deras gemensamma barn är spårlöst borta. Kan de hjälpa henne att hitta honom?

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att dessa båda herrar - en advokat ( Billy Crystal), en knäpp performanceartist ( Robin Williams) - kommer att kasta sig huvudstupa in i jakten på barnet de inte visste att de hade. De kommer att träffas längs vägen, bli konkurrenter, men ändå till sist samarbeta.

Det borde bli skratt.

Crystal och Williams är normalt suveräna komiker. Och "Seinfeld"-stjärnan Julia Louis-Dreyfus kan också vara fantastiskt rolig i rätt sammanhang, men har här den otacksamma rollen som Crystals svartsjuka hustru.

Inget blir heller bättre när tonårsgrabben gör entré i filmen. Han är tråkig och osympatisk och spelas av en rätt obegåvad yngling, vilket gör det omöjligt att engagera sig i hans öde.

Ivan Reitman (Ghostbusters, Twins, Dave) brukar vara bra på sådana här lättsamma filmer, men här känns det som att han har tagit en fransk förlaga - och tagit bort all humor!

En enda kul sak finns här. Oannonserad dyker Mel Gibson upp som piercad hårdrockare i några sekunder.

I förlagan - "Les Compères" (1983) - hade Gérard Depardieu och Pierre Richard huvudrollerna.

(Fathers" day, 1997)

Kanal 5 21.00

Super 8

Amerikansk action som utspelas i porrträsket. Nicolas Cage spelar en deckare, inhyrd av en nybliven rik änka som vill få veta vad som hände på filmen hon hittat i sin döde mans gömmor. Blev en ung flicka mördad framför kameran?

Joaquin Phoenix spelar ett porrbutiksbiträde som tar med deckaren allt längre in i de allra sjaskigaste delarna av porrbranschen. Två av skurkarna spelas av Peter Stormare (beväpnad med ett armborst!) och "Sopranos"-stjärnan James Gandolfini.

Bra skådespelare, originella miljöer. Fast man kan knappast beskylla regissören Joel Schumacher för att vilja avslöja några sanningar. Han har fått ihop en habilt gjord thriller - som lite grann spekulerar i den värld den låtsas vilja kritisera.

(8 mm, 1990)

ZTV 21.00

Ghost world

En skruvad amerikansk ungdomskomedi, som bygger på en tecknad serie. Efter studentexamen kastas Enid och Rebecca ( Thora Birch, Scarlett Johansson) ut i en hård och overklig vuxenvärld, som de möter med skepsis och förakt. Roligt, bisarrt och annorlunda.

(2001)

TV 1000 Cinema 17.20

Experts

En riktigt fånig komedi med John Travolta och Kelly Preston. De spelar ett par på väg till Nebraska för att öppna en nattklubb, när de kidnappas av en KGB-agent. De tror att de har hamnat i en amerikansk småstad - men egentligen är det en slags kulisstad och spionskola i gamla Sovjetunionen.

(The Experts, 1989)

Kanal 5 1.50