"Kändisskap är som en godisskål - det är svårt att sluta snaska"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: PONTUS HÖÖK
Tunnelbanan i New York är som gjord för "House of the rising sun". Tycker Henrik Schyffert.

Han siktar på att inte synas så mycket, Henrik Schyffert. Men man kan inte säga att han lyckas särskilt väl. På torsdag kväll, alla hjärtans dag, leder han ett av Sveriges största musikevenemang i tv, "Grammisgalan". Direktsänd från Globen.

"Grammisgalan"

TV 4 Torsdag 20.00

- Det är väl jakten på bekräftelse, säger Henrik. Kändisskapet är som en godisskål. Det är svårt att låta bli när man väl har börjat snaska.

Dagen innan vi träffas har Henrik kommit till Stockholm från New York. Han ska förbereda sig inför galan.

Har du någonting färdigt än?

- Nej. Det finns en massa hål i programmet. Alla luckor där det står "Henrik är rolig" är tomma. I dag ska jag börja skriva manus på riktigt. Väldigt nervöst - jag har massor av idéer, men jag måste "få det under bältet". Många har åsikter om innehållet. Grammis är ju ett varumärke som måste vårdas. Man kan inte göra vadsomhelst.

Har du varit programledare tidigare?

- Nej. Däremot har jag gjort mig lustig över andra programledare. Parodierat och häcklat. Jag ligger jävligt risigt till nu (skratt). Man får en helt annan respekt för Martin Timell efter att ha hållit på med det här i nån vecka.

Varför blev du tillfrågad, tror du?

- För att jag är så snygg (skratt). Grammisgalan är ett utmärkt program. Rock, fest, sprit och människor i tajta kläder. Det passar mig.

Har du prestationsångest?

- Ja. För att komma över det måste jag jobba och jobba för att inte tänka.

Är du medveten om att många älskar allt du har gjort?

- Usch ja. De måste ju fortsätta tycka om mig. Tyck om mig!

Henrik har alltid jobbat mycket: MTV, Hassan, Killinggänget, rockgruppen Whale, skådespeleri i "Heja Björn", manus till tv. Nu har han också tagit ett "skrivår" för biomanus...

Är du en rastlös person?

... eeh. Ja. Jag är rastlös. Men väldigt många jobbar lika mycket som jag. Skillnaden är att jag gjort saker som synts - det var mitt mål när jag började. Nu är det tvärtom. Jag vill skona världen från att se skäggig Schyffert sju dar i veckan. Det är ett steg mot vuxenhet. Färre och bättre saker. Typ hålla käften i fem år, och sen göra "Fucking Åmål".

Din pappa var militär. Har du ärvt din arbetsdisciplin från honom?

- Ja, det sitter i ryggmärgen. Man ska komma i tid, man ska hålla avtal och allt det där. Alla i Killinggänget är såna. Kanske är det därför vi kommit nånvart. Men det har också gjort mig intolerant mot folk som inte är disciplinerade. Jag är ingen känslomänniska. Ofta när nån inte kommit med saker i tid har jag sagt "Nähä, det är inte klart. Då skiter vi väl i det då!", vilket nog har gjort att jag missat mycket som kunde blivit bra.

Hur är du själv som pappa?

- Jag är världens bästa pappa! Med alla de fel och brister det innebär... Det är ju första gången, man får testa sig fram.

Han berättar stolt att sonen, 2,5 år, lärt sig engelska efter bara två månader på dagis i New York.

- Tänk vad häftigt om vi hade flyttat till Thailand!

Kommer din son också att bli en disciplinerad person?

- Nej. En sons jobb är att inte bli som sin far. Janne kommer därför att gilla Westlife och bli revisor. En heterosexuell revisor.

Henrik ser nöjd ut.

Schyffert-fakta

Här är alla Grammisnominerinngar:

Maria Arnstad

Publicerad: