Succéseriens skapare om kritiken: ”Chockerande”

TV

Bemöter sköterskornas hårda kritik mot ’Syrror’

1 av 3

Skarp kritik kom från flera håll efter premiär­avsnittet av ”Syrror”. Nu kommenterar seriens skapare ­Petja Peltomaa kritiken.

– Det är chockerande, säger hon.

Foto: Petja Peltomaa

Efter premiären i onsdags av TV4:s nya dramaserie ”Syrror” kom svidande kritik från landets sjuksköterskor. I ett öppet brev till ­kanalen gick Svensk sjuksköterskeförening ut och kritiserade programmet.

Bland annat anklagas ­serien för att visa upp en schablonbild av vården och könsmaktsordningen.

Samma sak hände när den finska motsvarigheten ”Syke” hade premiär i Finland för två år sedan, men inte i lika stor skala.

’Följt debatten’

– Jag har följt ­debatten i Sverige efter första avsnittet. Det är chockerande, men också lite roligt för det är rätt likt vad som hände i Finland. Nästan exakt samma argument från sjuksköterskor: Vi är inte ­sådana. Men kritiken ­varade ­inte särskilt länge och var inte lika hård som i Sverige, skriver seriens skapare Petja Peltomaa i ett mejl till Nöjesbladet.

”Syrror” anklagas för att inte ­vara verklighetstroget. Vilket Peltomaa hade tankar om ­redan från start. En del händelser är därför medvetet överdrivna.

Ett fenomen i Finland

– Vi ville göra en så bra dramaserie som möjligt, ­inte dokumentera hur det är att jobba på ett sjukhus. I serien kommer flera ­personer med olika symptom till akutmottagningen, för att vi ville få deras ­berättelser så dramatiska som möjligt. På riktigt skulle de kanske inte hamna på akuten, skriver Petja Peltomaa.

Hon hoppas att den svenska publiken ser fler avsnitt innan de drar slutsatser om serien.

”Syrror” bygger på den finska succéserien ”Syke” som hittills sänts i tre ­säsonger. Peltomaa säger att serien är ett fenomen i Finland och att de främsta fansen själva är sjuksköterskor.

”Syrror” sänds på onsdagar klockan 21:00 på TV4. 

ARTIKELN HANDLAR OM