Beskedet: TV4 stoppar populära Bygglov

Programledaren: ”Jag vet inte riktigt varför”

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

Igår var det säsongsavslutning för TV4:s långkörare ”Bygglov”.

Nu stoppas programmet efter 14 säsonger.

– Jag vet inte riktigt varför, säger Matte Carlsson som varit med sedan starten.

Populära programmet ”Bygglov” var sprunget ur hemmafixartrenden som startades av ”Äntligen hemma”. Det senare är sedan i höstas nedlagt och nu väljer TV4 att stoppa långköraren ”Bygglov” som sänts 14 säsonger. Och igår visades det sista avsnittet.

– Jag vet inte riktigt varför, men visst, vi har haft en vikande trend ett tag. Jag vet faktiskt inte mer än så, säger Mats ”Matte” Carlsson som varit med sedan starten.

Han medger att det är tråkigt och att det har varit en fantastisk resa.

– På gott och ont så har det varit en härlig tid. Jag och Willy har varit med sedan starten, men inget är ju för evigt så nu blir det andra saker.

1 av 2
Nu läggs Bygglov ner, Willy Björkman, Madeleine Müller Lightne och Mats ”Matte” Carlsson.

”Nytt projekt på gång”

Exakt vad det blir är hemligt tills vidare. På Instagram skriver han ”vilken resa det har varit, nu börjar nästa”.

– Jag kan inte riktigt avslöja något ännu, men det är besläktat med tv kan man säga...

”Bygglov” hade en imponerande säsongsöppning 2018 på cirka 900 000 tittare, men sedan har det sjunkit. Något som kan bero på ändrad sändningstid.

– Nu går vi klockan 21 på torsdagar. Tidigare sändes programmet på tisdagar klockan 20, vilket är en betydligt bättre sändningstid, säger Matte som en möjlig förklaring till tittartappet.

”Inte så jävla farligt”

På frågan om han kommer att sakna tv så är Matte filosofisk:

– Jag kommer att sakna själva projekten och att träffa och hjälpa familjer. Att göra något fint och lämna något efter sig.

Kollegan Willy Björkman tycker att 15 år är en lång tid och han känner sig ganska färdig med programmet.

– För min del är det inte så jävla farligt. Vi har hållit på i 15 bast och jag har inga invändningar mot att ”Bygglov” stoppas. Varje sommar har ju i stort sett gått åt skogen eftersom vi alltid har jobbat så nu ska jag köpa mig en kajak, det har jag velat ha länge. Och så kan jag hålla på med musik som är min stora hobby, säger Willy som hunnit bli 71 år.

Enligt TV4:s tillförordnade presschef Malin Willers har inget formellt beslut fattats ännu.

– Vi måste hela tiden utveckla och förnya våra program för att fortsätta vara intressanta och relevanta för våra tittare. När vi märker att intresset för något program minskar krävs det att vi tittar närmare på varför och vilka förändringar som behöver göras för att ändra på det. Vi ser över alla delar i formatet inklusive programledarfrågan, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE