SVT: ”Vi kommer att sända Mot alla odds”

Foto: TUFF UTMANING I ”Mot alla odds” korsar deltagarna allt från djungel till öken på sin resa.
TV

En av deltagarna, Madelene Lundgren, 26, avled i en ridolycka för en vecka sedan.

Nu skjuts SVT:s storsatsning ”Mot alla odds” upp till januari.

– Familjen måste få tid för sitt sorgearbete och för begravningen, säger Christian Wikander, programchef på SVT.

Programserien är en av SVT:s storsatsningar i vinter. Den skildrar hur tio svenskar med olika funktionsnedsättningar färdas 150 mil genom Afrikas djungler, från kust till kust. Expeditionsledare är storviltjägaren Natasha Illum Berg.

Cancer i vänster ben

Serien skulle ha börjat visas den 7 november. Nu skjuts den upp till den 17 januari.

Skälet är att en av deltagarna, Madelene Lundgren, för en vecka sedan tragiskt avled i en ridolycka, blott 26 år gammal.

– När beskedet om Madelene Lundgrens tragiska bortgång nådde oss väcktes naturligtvis frågan om huruvida det är rätt att sända serien eller inte, säger Christian Wikander, ansvarig utgivare SVT.

Hon drabbades av cancer i vänster underben när hon var 13 år. I sex år levde hon med en inopererad protes, men på en resa till Brasilien blev hon akut sjuk och benet amputerades. Sedan dess har hon tagit sig fram på kryckor, men hon hade också en protes hon skämtsamt kallade för ”Porschen”.

Hon bodde i Knivsta och jobbade som mentalskötare och skadegruppskontakt för amputerade.

”Inte rätt att ställa in”

Tillsammans med familjen har nu SVT beslutat att sända serien precis som det var tänkt.

Hennes anhöriga vill bli lämnade i fred med sin sorg, men skriver i ett pressmeddelande:

”Mitt i sorgen efter Madelene känns det bra att tänka på att ett av många bevis på hennes osedvanliga styrka och vilja var hennes medverkan i ’Mot alla odds’. Vi vet att hon var glad och stolt över sin prestation och har därför framfört vår önskan att serien ska sändas, men att de väntar till efter begravningen.”

Först såg det osäkert ut om serien skulle sändas över huvud taget.

Men nu är det alltså bestämt. ”Mot alla odds” kommer att sändas, men först nästa år.

”Sörjer oerhört”

– Efter att tillsammans med övriga deltagare och Madelene Lundgrens anhöriga ha diskuterat vad serien står för – att kämpa mot verkliga utmaningar och leva livet fullt ut - har vi kommit fram till att det inte skulle vara rätt att ställa in den, säger Christian Wikander.

Anna Sköld, en annan av deltagarna, säger till Nöjesbladet:

– Jag sörjer henne oerhört nu. Hon var den av tjejerna jag kom närmast. En otroligt fin människa, alltid glad, sprudlande, men samtidigt djup. Serien bör visas för att visa hennes kämpaglöd.