Övergrepp förgör familjen i nya Netflixserien ”En helt vanlig familj”

”Fascinerande hur långt de är beredda att gå efter det”

Mikael Forsell/TT

Uppdaterad 2024-06-05 | Publicerad 2023-11-21

Ett övergrepp som aldrig anmäls förgör en helt vanlig familj i Netflix nya svenska dramaserie.

– Det är viktigt att media visar att övergrepp kan vara något annat än den stereotypa bilden av att bli påhoppad i någon gränd, säger huvudrollsinnehavaren Alex Karlsson Tyrefors.

Övergreppet som sker när huvudpersonen Stella (Karlsson Tyrefors) är 15 år är en central händelse i ”En helt vanlig familj”, Netflix filmatisering av Mattias Edvardssons succéroman, som släpps den 24 november.

För Alex Karlsson Tyrefors är övergreppet en viktig punkt i handlingen att skildra. Stella lär känna en äldre kille i handbollsklubben som hon blir förälskad i. Men han går för långt och lyssnar inte när hon protesterar.

– Jag är övertygad om att det är väldigt många som kanske inte vet att det de har blivit utsatta för är ett övergrepp för att de inte har en referenspunkt för hur det kan gå till i praktiken, säger hon och tillägger:

– Den här serien är väldigt bra på det sättet att den tydligt illustrerar att övergrepp kan se väldigt olika ut.

Björn Bengtsson, Lo Kauppi, Alex Karlsson Tyrefors och Christian Fandango Sundgren gör huvudrollerna i "En helt vanlig familj" på Netflix.

Meningslöst

Men föräldrarna övertygar Stella att inte anmäla våldtäkten. Hennes mamma Ulrika (Lo Kauppi), som är jurist,anser att det är meningslöst.

– Om man som Ulrika har jobbat med sexualbrott så mycket som hon har gjort vet man att man aldrig kommer att lyckas döma den här killen som har våldtagit henne. Det kommer att skada min dotter mer om jag utsätter henne för det här, säger Lo Kauppi.

Händelsen påverkar Stella så mycket att hon tappar fokus i skolan och senare inte fortsätter att studera på universitet, något hennes högpresterande föräldrar skäms för inför sina vänner.

Några år senare dras Stella in i en relation med den äldre Chris (Christian Fandango Sundgren), som plötsligt hittas mördad. Stella blir misstänkt för mordet och föräldrarna vet inte vad de ska tro.

Kan deras dotter ha mördat en annan människa? Drivna av skuldkänslor från hur de hanterade övergreppet går de över alla gränser för att försvara sin dotter.

Alex Karlsson Tyrefors gör sin första stora skådespelarroll i Netflixserien "En helt vanlig familj".

Sviker sin gudstro

Björn Bengtsson spelar Stellas pappa Adam, som är präst.

– Det är fascinerande hur långt de är beredda att gå efter det. De sviker hela moralen, han sviker sin gudstro. Det är helt underordnat att få förlåtelse från sin dotter för att de inte gjorde det de skulle när det skulle göras, säger han.

Föräldrarna blir rättshaverister. Mamma Ulrika, spelad av Lo Kauppi, är åklagare och utnyttjar alla sina kontakter för att få sin dotter frikänd.

Lo Kauppi säger att hon förstår föräldrarnas bevekelsegrunder att inte anmäla övergreppet efter att ha följt många sexualbrottsrättegångar.

– Det är så förnedrande. Det är så mycket som inte hör dit som tas upp, säger hon.

Hon lägger till att hon förstås vill att alla ska anmäla.

– Men jag är inte säker på att jag skulle utsätta min dotter för det. Eller min son. Om han skulle bli våldtagen. Jag vet faktiskt inte hur jag skulle göra, säger hon eftertänksamt.

I vilket fall hoppas hon och Björn Bengtsson att serien ska leda till diskussioner i familjer framför tv:n.

– Om inte annat så kommer man ju att se hur man INTE ska agera som förälder, säger han.

Lo Kauppi, Alex Karlsson Tyrefors och Björn Bengtsson i "En helt vanlig familj". Pressbild.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln