Tv-serier

Stjärnspäckad men svag satir i Netflix ”The politician”

Av: 

Karolina Fjellborg

Gwyneth Paltrow och Ben Platt i ”The politician”.
Gwyneth Paltrow och Ben Platt i ”The politician”.

TV

TV-RECENSION Ryan Murphys första Netflix-serie lever inte upp till förväntningarna.

Betyg: 2 av 5 plus
The politician

Netflix
Säsong 1
Av Ryan Murphy, Brad Falchuk och Ian Brennan, med bl a Ben Platt, Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Zoey Deutch och Lucy Boynton.


KOMEDI ”Nip/tuck”, ”Glee”, ”American horror story”, ”Feud”, ”Pose” och ”American crime story”.
För att nämna den oerhört produktiva manusförfattaren, regissören och producenten Ryan Murphys bästa.

Förra året tecknade han ett fem år långt exklusivitetsavtal med Netflix, som lär vara värt 300 miljoner dollar – och första serien ut är ”The politician”, som Ryan har skapat tillsammans med sina parhästar Brad Falchuk och Ian Brennan.

Serien är en politisk satir, där varje säsong (en andra är redan garanterad) ska kretsa kring ett politiskt race som figuren Payton Hobart är inblandad i.

I den här första går Payton (Ben Platt) – som adopterades in i en svinrik familj som barn, och började smida planer på att en dag bli USA:s president redan som sjuåring – på Saint Sebastian High School. (En high school där alla elever spelas av 25-åringar.)

Där har han två mål: Att bli vald till studentkårens ordförande, och att ta sig in på Harvard.
Det finns dock fler som har siktet inställt på ordförandeposten, och i den första säsongens åtta avsnitt får vi följa hur Payton, hans allierade och hans fiender intrigerar, hugger varandra i ryggen och skenheligt tävlar i att vara mest politiskt korrekta för att vinna röster.

Murphy har samlat ihop ett gäng tunga namn till birollerna. Gwyneth Paltrow gör rollen som Paytons mamma. Eleganten Jessica Lange tuggar i sig scener som Paytons medkandidat Infinity Jacksons (Zoey Deutch) hemska Münchhausen by proxy-mormor. Dylan McDermott och January Jones spelar ett rikt men väldigt hopplöst par. Och i det sista avsnittet, som tittar fram mot nästa säsong, dyker Bette Midler och Judith Light upp och är härliga.

Men det hjälper inte så mycket, för på det stora hela taget är ”The politician” märkligt oengagerande, tandlös och andefattig, och definitivt en besvikelse.

Någon gång biter satiren visserligen till, men det är för svagt och för sällan. Och även om det finns underhållande delar, är helheten rörig.


”The politician” har premiär på Netflix den 27 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 50 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Tv-recensioner

Gwyneth Paltrow

Netflix

Jessica Lange