Jonatan Unge brottades med jaget i ny serie

Av:  TT

Humor och plågsam igenkänning samsas med utanförskap, vänskap och clowner i SVT:s nya serie "Kurs i självutplåning". Komikern Jonatan Unge hade roligt under inspelningen – men fann det svårt att landa i skådespelarrollen.

– Jag kom inte riktigt ur villfarelsen att jag spelade mig själv, säger han.

Komikern Jonatan Unge är aktuell i SVT:s "Kurs i självutplåning" som har premiär på fredagen, den 1 november. Serien baseras på Henrik Bromanders seriealbum med samma namn och handlar om Maria, en blyg tjej som för att utveckla sin inre komiker åker på ett clownläger. Väl där möts Maria, som spelas av komikern Evelyn Mok, bland annat av vuxenmobbning.

Serien spelades in i somras och för Unges del blev det sex dagar med filmteamet.

– Jag har aldrig gjort något liknande, alla var så himla proffsiga. Det fanns så många roliga små jobb, någon såg till att vi aldrig hade veck på kläderna, en annans uppgift var att stressa och skrika att tidsplanen spricker. En tredje servade mig med tärnat äpple utan att jag bett om det. Jag kände mig ompysslad, säger han.

”Svårt spela någon annan”

Själva skådespelarbiten var knepigare. Unge spelar Marias vän Tore som är homosexuell, excentrisk men trots goda förutsättningar inte får ändan ur vagnen. Tore är, precis som Unge själv, uppvuxen i Stockholm och har en pappa som är journalist.

Rollfiguren har manusförfattarna Isabella Rodriguez och Joakim Granberg fritt tagit fram.

– Jag trodde att jag skulle spela mig själv, men när jag fick manuset insåg jag att nej, det där är ju inte jag. Det var svårt att spela någon annan, även om de gjort ett fantastiskt jobb och manuset var jätteskojigt. Jag kom inte riktigt ur villfarelsen att jag spelade mig själv. Jag är nog för självmedveten för att bli skådis.

Att få spela mot komikern Evelyn Mok tyckte han dock var både bekvämt och kul.

– När vi repeterade våra orgasmansikten hade vi svinroligt. Under inspelningen körde Evelyn på, det blev jättepinsamt men bra. Jag fegade ur och höll tillbaka, då blev det dåligt och ännu mer pinsamt.

Stora frågor bakom humorn

Trots att serien utgår från en clownkurs är frågeställningen i serien långt ifrån fånig. Vad är – och vad är inte – okej att göra för att nå framgång? Hur och när ska man säga ifrån när vuxna mobbar?

– Antagligen är jag och Evelyn världens känsligaste nervknippen, men när vi spelade in scener där våra karaktärer blev illa behandlade tyckte vi båda att det var fruktansvärt läskigt. Man fick en liten inblick i hur jävla obehagligt det är att vara utestängd och hånad, säger Jonatan Unge.

Publisert:

LÄS VIDARE