Mejla

Jan-Olov Andersson

Jan-Olov Andersson: Det här är ett stort feltänk av SVT

Källor: Här är profilerna som också petas i omgörningen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440

TV

En av SVT:s populäraste profiler, Marianne Rundström, säger upp sig självmant.
Andra får sparken.
SVT:s nya ”Morgonstudion” jobbar i motvind redan långt innan starten i höst.

Gissningsvis är det inte många som sitter fastnaglade i tv-soffan för att följa morgonsändningarna från start till mål. Jo, det skulle möjligen vara pensionärerna, då. De som, ironiskt nog, tv-kanalerna inte bryr sig så mycket om…
Annars står nog mest bara tv-apparaterna på. Nyheter och sport i bakgrunden medan man går in och ut ur duschen och gör och äter frukost och fixar till det med barn om man är i den perioden av sitt liv.
Hemma hos min flickvän blir det TV 4. Bra och personliga programledare, men jag blir stundtals skogstokig på att nyheterna och sporten knappt får plats mellan allt jäkla matlagande och provsmakande. Och när nyhetens behag har försvunnit, får jag nu snarare allergiska utslag av Marcus Oscarssons politiska domderande.


Jag föredrar SVT. Mer ojämna programledare. Men ingen reklam. Trivsamma och folkbildande kulturinslag. Och som erfaren nöjesskribent, älskar jag att reta upp mig på hur in i helvete slappt nöjespanelens ämnen är utvalda och sammansatta.
(Aftonbladets och TV 3:s gemensamma morgon-tv avstår jag från att kommentera, det blir för nära och kladdigt)
Nu ska SVT:s morgonsändningar helrenoveras. Programdirektören Jan Helin, min förra chef, ligger bakom. Han tycks ha tappat kvällstidningstempot. Eller så får han utlopp för den sidan hos sig själv när han kör motorcykel på fritiden.För hur länge har SVT hållt på med denna omgörning? Ett halvår, minst?
Det ryktas om ett nytt studiobygge som ska kosta miljoners miljoner.
Jag har verkligen inget emot de fyra profilerna André Pops, Karin Magnusson, Carolina Neurath och Pelle Nilsson, även om ett par av dem är nya i sammanhanget och förstås har en del att bevisa.
Men de kan rimligtvis inte jobba 52 veckor om året. Och det känns som ett gigantiskt feltänk att till exempel inte behålla Marianne Rundström.
Hon sa upp sig, när hon kände att hon inte var efterfrågad längre.
Tv-tittare är ofta mot förändringar. Vill ha trygghet. Igenkänning och identifikation. Marianne Rundström, och pensionerade Claes Elfsberg som fortfarande regelbundet hoppar in, är två sådana tv-profiler.
Att de är bra på det de gör, behöver jag väl inte ens skriva. Det vet alla. Men att föryngra hela programledarskaran kommer inte att locka yngre tittare, bara göra de äldre som redan sitter där besvikna.


Göran Everdahl.
Foto: Karin Törnblom
Göran Everdahl.


Vad jag har hört, så sparkas filmrecensenterna C-G Karlsson och Göran Everdahl och bokrecensenterna Magnus Utvik och Yukiko Duke.
Ut med kultur, för nu ska det tydligen bli ”breaking news” hela tiden. Också ett stort feltänk. Dessa kulturinslag, med välkända och kunniga profiler, har varit en välbehövlig och tankeväckande paus i nyhetshetsen.
En nyhetshets som för övrigt inte existerar 19 dagar av 20. Då blir ”breaking news” bara ett malande av samma nyheter, om och om igen.
Men med den snigelhastighet som SVT nu gör om sina morgonsändningar, har man fortfarande chansen att göra om rätt innan man gör om fel…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE