Tv-recensioner

Välspelade men lite tandlösa scener ur ett äktenskap

Så bra är HBO:s Bergman-remake ”Scenes from a marriage”

Av: 

Karolina Fjellborg

Oscar Isaac och Jessica Chastain i ”Scenes from a marriage”.
Oscar Isaac och Jessica Chastain i ”Scenes from a marriage”.

TV

TV-RECENSION HBO:s remake av Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” lyckas bättre som en uppvisning i förstklassigt skådespeleri än som en genomborrande skildring av ett modernt äktenskap.

Betyg: 3 av 5 plus
Scenes from a marriage
HBO Nordic
Miniserie i fem delar
Av Hagai Levi, med bl a Oscar Isaac, Jessica Chastain, Nicole Beharie, Corey Stoll.


DRAMA Ingmar Bergmans både stilmässigt och socialt inflytelserika tv-klassiker ”Scener ur ett äktenskap”, med Liv Ullmann och Erland Josephson som ett borgerligt par vars äktenskap långsamt går i bitar, har fått en amerikansk remake. Det är en miniserie i fem delar som är gripande och oerhört välspelad, men har för få nya, egna idéer för att göra något större avtryck, och startar i 48 år gamla hjulspår som den sedan aldrig klarar av att ta sig ur.

Även om Hagai Levi har moderniserat berättelsen genom att i mångt och mycket kasta om könsrollerna.
”Scenes from a marriage” handlar om Mira (Jessica Chastain) och Jonathan (Oscar Isaac). Hon är någon sorts höjdare i techbranschen, och familjens huvudsakliga försörjare. Han är en filosofiprofessor med huvudansvaret för hemmet och dottern.
Arrangemanget verkar ha fungerat ett tag. Men efter ett hyfsat harmoniskt inledande avsnitt – som startar med det sedan återkommande greppet att filma en av skådespelarna bakom kulisserna, som för att ge det hela en känsla av pjäs, och sedan fortsätter med ett par tydliga blinkningar till Bergmans original (en intervju där paret bedyrar sin lycka, en middag med vänner vars problem blir en sorts utlösare för värdparets egna slumrande svårigheter) – börjar tvåsamheten krackelera.

Följande avsnitt gör nedslag bland otrohet, separation, passionerade återföreningar och nostalgiskt retrospektiv, kärlek och hat, medan maktförhållandet de två emellan skiftar.
Det är aldrig oengagerande, och det är aldrig annat än starkt, men det är... bekant. Vi har sett mycket mer eller mindre bergmansk, pratig och relationstung ångestdramatik sedan 1973. Bland annat i Levis egna serier ”BeTipul”/”In treatment” och ”The affair”.

Och medan originalet landade med en smäll i en tid där den andra vågens feminism spred sig över västvärlden, och skilsmässor fortfarande var en för många främmande företeelse, känns de här scenerna ur ett samtida äktenskap betydligt mindre brännande.


”Scenes from a marriage” har premiär på HBO Nordic den 13 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Ingmar Bergman

Oscar Isaac

Jessica Chastain

HBO Max (tidigare HBO Nordic)