Netflix

Satanister stämmer Netflix för nya häxserien

Av: 

Malin Nilsson

TV

Klassikern ”Sabrina tonårshäxan” är tillbaka – i ny tappning.

Men den faller inte alla i smaken.

Nu stäms Netflix av satanister – för att sprida ”satanistisk panik”.

Förra veckan hade tv-serien ”Chilling adventures of Sabrina” premiär på Netflix. Serien är baserad på 90-talsklassikern ”Sabrina tonårshäxan” där Melissa Joan Hart hade huvudrollen och fått både ris och ros.

Nu hotar den satanistiska aktivistgruppen The Satanic Temple att stämma Netflix. Templets ena grundare Lucien Greaves skrev på Twitter i söndags att organisationen kommer att ”vidta åtgärder”, skriver Herald Sun.

Vill sprida ”satanistisk panik”

Anledningen bakom stämningen ska vara att tv-serien i sin skildring av gudsgestalten Baphomet snott The Satanic Temples ”upphovsrättsskyddade design”.

Gruppen anklagar Netflix även för att sprida ”satanistisk panik” genom att skildra en bild av satanism som satanisterna själva helt enkelt inte delar.

I serien representerar Baphomet Satan själv, Sabrinas stora ärkefiende som hon måste bekämpa genom hela säsongen.

Lucien Greaves hävdar att deras Baphomet tog mer än ett år att designa och kostade dem över 900 000 kronor. Han understryker att deras version har kopierats rakt av för att ”porträttera en kannibalistisk kult”, enligt Herald Sun.

Det här är Baphomet

Men det finns ingen enkel historia bakom Baphomet. På 1300-talet blev tempelriddarna falskt anklagade för att dyrka guden. Till följd av tortyr erkände flera riddare sin dyrkan, vilket gjorde det möjligt för den franske kungen att förmå påven att upplösa orden.

Symbolen för guden, den sabbatiska geten, tillkom dock inte förrän 1856 då den ockulta författaren Eliphas Levi ville utrycka sin uppfattning om balansen mellan motsatser. Teckningen av den bevingade och storbröstade figuren med gethuvud och pentagram blev senare en stark symbol för mörker.

Flera konstnärer har senare använt symbolen i sina verk. 1961 släppte fransmannen Maurice Bessy en bok om det övernaturliga. Boken var klädd i ett omslag med en tolkning av Baphomet. Sju år senare användes den av Church of Satan-ledaren Anton LaVey, som senare skrev den satanistiska bibeln, till omslaget av albumet ”The Satanic Mass” 1968. Det var då Baphomet blev allt mer förknippat med satanism och svart magi.

”Förbluffad”

The Satanic Temple grundades efter Church of Satan och betraktar sig själva som en uppdaterad version av ”LaVey-satanismen”, men var först 2015 som de visade upp sin egen Baphomet för världen. Deras bild av Baphomet har två barn och är också den version som har skapat bråket med Netflix.

Reaktionerna har varit blandade. På Twitter skriver Greaves:

”Jag är förbluffad att någon är förvirrad för att vi söker upprättelse för att Sabrina använder vårt monument. Skulle inte det vara förståeligt om en fiktiv serie använde en äkta moské som högkvarter för en terroristcell?”

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Det visste du inte om tv-succén ”Riverdale”

ÄMNEN I ARTIKELN

Netflix

Satanism

Tv-serier