Mads Mikkelsen är formidabel i ”Hannibal”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Elegant pilotavsnitt  Mikkelsen, till höger, är en djävul i skräddarsydd kostym.
Foto: kanal 5
Elegant pilotavsnitt Mikkelsen, till höger, är en djävul i skräddarsydd kostym.

Bryan Fuller tar sig an en av populärkulturens allra dödligaste ikoner i ”Hannibal”.

Serien är baserad på figurerna i Thomas Harris bok ”Röd drake”, och är en sorts hybrid mellan klassisk kriminalserie och makaber bromance – där förhållandet mellan den ångestridne FBI-profileraren Will Graham (Hugh Dancy) och psykiatrikern/kannibalen/seriemördaren Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) utgör själva kärnan.

För i ”Hannibal”, som alltså utspelar sig före ”När lammen tystnar”, är doktor Lecter inte inspärrad och försedd med munkavel än, utan en respekterad expert på rättspsykiatri som hjälper polisen att sätta fast andra seriemördare.

Och de enda som vet att han är ondskan personifierad är vi tittare, som ju känner honom sedan gammalt – och frågar oss vad det egentligen är han bjuder agent Graham på; biff, fläsk eller människolever med favabönor?

”Hannibal” kan förstås ta vägen lite vart som helst, men baserat på det eleganta pilotavsnittet är det här en delikatess bland kriminalserier, med en rik och obehaglig atmosfär – och en formidabel Mikkelsen som sval, stilig och sofistikerad djävul i skräddarsydd kostym.
 

Kanal 5: Premiär på måndag 21.00

NCIS: Los Angeles

Foto: CBS
LL Cool J och Chris O'Donnell, NCIS: Los Angeles.

Säsong 4, del 1

Amerikansk kriminalserie från 2012 av Shane Brennan, med bl a Chris O’Donnell, Daniela Ruah och LL Cool J.

Cliffhangern från säsong tre, där Callen skjuter ihjäl en misstänkt i live-tv, plockas upp av en elitstyrka i gungning. Mystiska chefen Henrietta har gått i pension och Callens framtid är oklar. Samtidigt ska iranska agenter bekämpas på Los Angeles gator. Det är inte svårt att förstå varför ”NCIS”-serierna blivit så populära. Komplicerade, politiska skeenden förenklas ganska rejält, samtidigt som intrigerna innehåller tillräckligt många överraskningar för att man ska känna sig lite smart. Och visst är det spännande. Men för mig är ”NCIS” tv-världens svar på lösgodis, sött och lockande men i grunden tomt och menlöst.

TV 3: Säsongspremiär på söndag 22.00

The newsroom.

The newsroom

Säsong 1, del 1-4

Amerikansk dramaserie från 2012 av Aaron Sorkin, med bl a Jeff Daniels, Emily Mortimer och Alison Pill.

Nu har det blivit SVT:s tur att rulla den första säsong av ”The newsroom” som tidigare har visats i C More. Hjärnan bakom är välrenommerade Aaron Sorkin, och skådeplatsen är den fiktiva nyhetsshowen ”News night”, där det griniga nyhetsankaret Will McAvoy (Jeff Daniels) försöker hålla ihop efter ett offentligt frispel. Politiskt laddade och inte speciellt subtila ”The newsroom” går bitvis i påfrestande mästrande toner, och matchar inte Sorkins bästa. Men det är mycket intelligens och angelägenhet inblandat, dialogen är lika snabb och underhållande som förväntat, och casten är supersolid.

SVT 1: Premiär på måndag 21.45

Unge kommissarie Morse

Unge kommissarie Morse.

Del 1

Brittisk kriminalserie från 2012 av Russell Lewis, med bl a Shaun Evans och Roger Allam.

Unge Endeavour Morse (Evans) är en melankolisk operaromantiker med starkt rättspatos och hög intelligens. Inte alls olik den äldre Morse som Colin Dexter skrev om i sina klassiska deckare. Tv-författaren Russell Lewis har tillsammans med Dexter utvecklat en serie om den berömde kommissariens första tid i Oxford på 60-talet. En 15-årig flicka försvinner mystiskt och Morse börjar nysta upp en härva av lögner som genomsyrar hela samhället. Tempot är uppfriskande vilsamt, man vaggas in i en melankolisk stämning och luras att bli känslomässigt engagerad i lille Morse. Därefter är det lätt att förlåta att kriminalhistorien är väl osannolik ibland.

SVT 1: Premiär lördag 13 april 21.30

Publicerad: