De flyttar in – till spökena

TV

Lill-Babs: Jag vet att andarna finns – och ska ta deras hjälp

1 av 2 | Foto: Gängest samlat – förutom Claes Malmberg som kom sent.

Fem nya stjärnor har flyttat in.

På plats väntar kollegor, tv-kameror – och spökena på slottet.

– Jag vet att andarna finns och ska ta deras hjälp när jag är här, säger Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Mat, vin och goda samtal i all ära.

När den sjunde upplagan av ”Stjärnorna på slottet” spelas in väntar även spökhästar, oförklarliga aktiviteter i låsta rum och förvridna kvinno­ansikten i någon av slottsspeglarna.

På Bäckaskog slott utanför Kristianstad, med anor från 1200-talet, spökar det fortfarande enligt flera sägner. Det skrämmer inte Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

”De kan vara arga”

– Andarna har bott här länge och är säkert bara måna om att vi ska vara varsamma om deras slott och hem. Så det ska jag försöka vara. Jag är öppen och om de vill säga något till mig kanske de gör det i en dröm, säger ”Lill-Babs”.

Har du träffat någon ande på slottet än?

– Nej, men jag vet att de finns och ska försöka ta deras hjälp när jag är här. Kanske kan de varna mig om jag är på väg att halka i en trappa eller nåt.

Du är inte rädd?

– Nej… för det finns väl ingen fängelsehåla här? De kan ju vara lite arga i så fall. Men de borde inte vara förbannade på mig, jag satte dem inte där, säger hon.

Fröling i olycka

I går möttes hela gänget (Claes Malmberg anlände först efter presskonferensen) för första gången vid slottet och tv-inspelningarna drog genast igång.

Ewa Fröling var aktuell för programmet redan för ett par år sedan, men tvingades då hoppa av.

– Jag var med om en olycka och min läkare förbjöd mig att delta. Nu är jag jätteglad att få vara med. Jag är en social begåvning och kommer att trivas perfekt i den här miljön”, säger hon.

Enligt SVT har årets upplaga startat just utifrån Ewa Frölings önskemål om de andra deltagarna. Men hon har knappast varit ensam om att ställa krav. Robert Gustafsson tvekade länge, men bestämde sig för att ställa upp om Philip Zandén var med.

Fruktar sitt humör

– Ja, vi kuppade in oss lite, säger Philip Zandén. Nu ser vi fram emot att lära känna varandra mer.

Upplägget med ”Stjärnorna på slottet”, att bo så tätt inpå andra dygnet runt, är egentligen så fel det kan bli för Robert Gustafsson.

– Jag är helt främmande för det. Jag har väldigt sällan gäster hemma, jag har stark integritet och vill vara ifred, säger han.

Vad är du mest rädd för under veckan?

– Mitt eget humör på förmiddagarna. Jag är knappt kontaktbar och i vanliga fall sover jag länge på dagarna. Jag är lite rädd för hur det ska bli.

Inget annat?

– Vitlök. Det förstör allt gott.

Här har det spökat i århundraden

Foto: Karl XV på hästryggen.

På Bäckaskog slott visar sig ett förvridet kvinnoansikte emellanåt i speglarna.

Det är även stökigt och obäddat i vissa rum på morgonen, även om rummen varit låsta på natten.

Det sägs också att Karl XV:s häst Shejk, som sköts i en bokbacke efter kungens död 1872, fortfarande galopperar i parken om nätterna. Om man möter hästens blick kan det hända en olycka …

Källa: www.skane.com

Björn Solfors