Lågmält mäktig Kjell Bergqvist excellerar i nya säsongen av ”Springfloden”

”Springfloden”.
”Springfloden”.

TV-RECENSION Storyn är inte riktigt lika stark som sist. Men den nya säsongen av ”Springfloden” lär hålla sina tittare i ett stadigt grepp – med stor hjälp av Bergqvists ansenliga skådespelarmuskler.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Springfloden

SVT

Säsong 2, del 1-5
Av Cilla och Rolf Börjlind, med bl a Julia Ragnarsson, Kjell Bergqvist, Dar Salim, Cecilia Nilsson, Johan Widerberg, Michael Segerström, Reine Brynolfsson och Alexandra Rapaport.


KRIMINALDRAMA SVT:s kriminalsuccé "Springfloden", efter Cilla och Rolf Börjlinds böcker om polisstudenten Olivia Rönning och den hemlöse ex-polisen Tom Stilton, är tillbaka med en andra säsong – och den här gången är det "Den tredje rösten" som ligger till grund.

Olivia (Julia Ragnarsson) har knappt hunnit landa på svensk mark efter en tid i Mexiko och Costa Rica förrän hon snubblar över ett nytt mysterium.

Familjen Rönnings granne – tulltjänstemannen Bengt Sahlman – hittas hängd i sitt hem av sin dotter (Saga Samuelsson), och precis som Olivia misstänker direkt rör det sig inte om ett självmord utan ett mord, som Mette (Cecilia Nilsson) och hennes poliskollegor snart kopplar samman med ett försvunnet knarkparti på Tullverket.

Trots Mettes protester nystar Olivia vidare i saken på egen hand, och får reda på att det även finns mystiska omständigheter kring Sahlmans pappas nyliga död på ett privat äldreboende, drivet av en stenrik riskkapitalist (Mårten Klingberg).

Samtidigt får Abbas (Dar Salim) veta att hans gamla kärlek – en blind, fransk före detta cirkusartist – har blivit brutalt styckmördad i Marseille, och tillsammans med Tom (Kjell Bergqvist) åker han dit för att ta reda på vem som är skyldig.

Riktigt lika engagerande som sist är det inte. De två frontfigurerna delar, i alla fall i seriens första halva, knappt rutan alls, storyn känns mindre organisk och mer forcerad, och även om Johan Widerbergs tittarfavorit "Minken" fortfarande är en helt underbar figur, fungerar han den här gången mer som komisk relief utan speciellt mycket vettigt att göra än som en naturlig del av berättelsen.

Men "Springfloden" är trots allt fortfarande mycket välgjord och spännande SVT-krim, som lär hålla sina tittare i ett stadigt grepp tills sanningen uppdagas i finalen. Mycket med hjälp av Bergqvists skådespelarmuskler, som flexas rejält i hans lågmält mäktiga och djupt mänskliga gestaltning av Stilton – en bruten man som kanske inte direkt har rest sig på tio, men åtminstone inte längre är totalt utslagen.


”Springflodens” andra säsong har premiär i SVT den 16 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE