TV4:s tabbe i nya frågeleken

TV

Stavade fel på känd filmstjärna

1 av 2 | Foto: SANNINGEN PÅ BORDET Programledaren för TV4:s nya tävling ”Pengarna på bordet”, Peter Jihde, beklagar att det smög in sig ett stavfel bland frågorna, något som kan ha förvirrat deltagarna i stundens hetta.

TV4:s blunder var värd 150 000 kronor.

Den summan satsade Johan Melinder och Linda Tjernberg på en filmstjärna – som inte finns med den stavningen.

– Det känns väldigt surt i efterhand, säger Johan Melinder.

I premiäravsnittet av ”Pengarna på bordet” fick tävlingsparet Johan Melinder, 24, och Linda Tjernberg, 24, frågan: Vem var klädd i svart på Oscarsgalan 2011?

Alternativen: Nicole Kidman, Helena Bonham Carter, Kate Blanchett och Céline Dion.

”Är lite surt”

Den större delen av den potentiella vinstsumman lade Johan och Linda på svarsalternativ Helena Bonham Carter.

Men de lade även 150 000 kronor på svarsalternativet Kate Blanchett.

TV4:s misstag är att det inte finns någon stjärna som stavar sitt namn så. Däremot finns Oscarsbelönade skådespelerskan Cate Blanchett, 42.

– Det är lite surt att bränna så mycket pengar på någon som inte finns. Även om vi tänkte på den faktiska Cate Blanchett kan jag tycka att det är lite dåligt av TV4 att inte göra bättre bakgrundskoll än så, säger Johan Melinder.

Pressad situation

Programidén går ut på att de tävlande startar med två miljoner kronor och sedan får satsa pengar på frågornas fyra svarsalternativ. Lägger deltagarna pengarna på rätt alternativ programmet igenom får de lämna studion två miljoner kronor rikare.

Men för varje felsatsad krona försvinner en del av vinstsumman.

– Man vet ju inte om det var medvetet av TV4 att stava fel. Sådant kan ju sätta griller i huvudet när man står där i en pressad situation.

”Allt ska vara korrekt”

Programledaren Peter Jihde, 40, kan bara beklaga:

– Som tur var uppfattade Johan och Linda rätt person bakom felstavningen. Men det var slarvigt och dåligt av oss som jobbar med programmet och tråkigt att det blev som det blev. I en frågesport ska allt vara korrekt, säger Peter Jihde.