Anka vs Anka

Av: Erik Sidung

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Anka svepte in som en orkan över Sverige i höstas. Nu ska hon försöka blåsa bort Kalle Anka och hans vänner från jultronen. Klockan 15:00 på julafton står slaget om tittarna mellan de två Ankorna. Nöjesbladet har jämfört de två och korat en segrare.

Må bästa Anka vinna. Foto: Buena Vista/Björn Lindahl (Bilden är ett montage)
Må bästa Anka vinna. Foto: Buena Vista/Björn Lindahl (Bilden är ett montage)

Kalle Anka

Tradition: "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul" på julafton är lika djupt rotat i den svenska folksjälen som "Små grodorna" på Midsommar eller fjortisfyllor på Valborg. Programmet har sänts sedan 1960 och är ett av Sveriges mest sedda tv-program.

Våld: Kalle tar mer stryk än Tiger Woods helylle-image gör i medierna. Och det är inget gammalt vanligt, hederligt råkurr med nävarna utan här används både klubbor och dynamit. Det är i princip bara Lady och Lufsen som är helt befriad från våldsinslag.

Julkänsla: Även om få inslag handlar specifikt om julen finns det ingenting som förknippas så starkt med julen som Kalle på julafton. Varje bildruta, varje ljud är inristat i hjärnbarken på alla nu levande svenskar. När "Wish upon a star" klingar ut vet alla att nu vankas det skinka och klappar.

Glamour: Kalle är ingen glamourkung som Paul Anka men hans vänner ger smörsångaren en god match. Prins John, Kalles allra mest glamorösa vän, till och med sover med sitt guld och Askungen går på bal i glasskor och får prinsen i slutet. Bli det mer glamoröst än så?

Skandalfaktor: Skandalerna lyser med sin frånvaro, det är trots allt ett barnprogram. Men om något inslag plockas bort blir det kalabalik i stugorna - sådant skandalöst beteende tolereras inte.

Humor: Späckat med ramla-och-slå-sig-humor och odödliga repliker. Men efter snart 50 år i rutan känns det liiiite uttjatat.

Framtid: När TV känns lika modernt som papyrusrullar gör för tillfället kommer Kalle och hans vänner streamas rakt in i hjärnan på framtidens svenskar. Kalle Anka kommer att överleva oss alla.

Barnvänlighet: Kalle är tecknad - kommentar överflödig.

Totalt: 39 Gammal är äldst. Kalle Anka och hans vänner sitter orubbliga på jultronen.

Anna Anka

Tradition: Här ligger Anna Anka såklart i lä. För henne är det första gången och Kalle har hållit på i snart 50 år.

Våld: För svenska öron är mycket av det Anna Anka säger våldsamt provocerande men hon håller sig ifrån de fysiska våldsamheterna i programmet. Privat är det värre med den saken. Paret Anka spar inte på krutet när de grälas och Anna drar sig inte för att kasta is i huvudet på Paul.

Julkänsla: Det soliga Kalifornien med nercabbade bilar och stränder fulla av Mitch Buchannons är kanske inte vad svensken förknippar med jul. Men Anna Anka gör sitt bästa. Hon bakar julgodis, pyntar julgranar och anordnar julfest.

Glamour: Lyx och glamour är vardagsmat för Anna, brosk också för den delen. Anna Anka unnar sig som ingen annan - femstjärniga hotell, vansinnesdyrt bling-bling och ansiktsbehandlingar varje dag.

Skandalfaktor: Anna Anka gör sitt bästa för att provocera våra politiskt korrekta, svenska sinnen. Hon pratar snusk och förespråkar brosk.

Humor: Hon ramlar inte runt i en skenande husvagn eller hummar med kolibrier. Anna Ankas humor ligger på det verbala planet. Om man tycker det är roligt eller inte står i relation till hur många högskolepoäng i genusvetenskap man har skrapat ihop.

Framtid: Kalle Anka har sänts i snart 50 år. Om 50 år är Anna Anka 88 år gammal. Med sin trimmade fysik är det inte alls omöjligt att hon orkar göra julprogram till dess. Om svenska folket mäktar med är en helt annan fråga.

Barnvänlighet: Anna Anka är inte känd för att tänka innan hon pratar - snarare tvärt om. Sex, snusk och underliv är några av hennes favoritsamtalsämnen - passar inte små öron.

Totalt: 22 Trots gäster som Hasse Aro och Anna Skipper behöver Anna Anka ett klassiskt julmirakel om hon ska rycka fjädrarna av Kalle.

Publicerad: