De brittiska matprogrammen spelar i en helt egen division

Sandra Wejbro om ”The big family cooking showdown” på Netflix

Foto: Netflix
Jäst hos verkligheten. ”The big family cooking showdown” visas på Netflix.

”Förrätter är som en krigsdeklaration. De ska visa ­vägen.”

Jag är rätt ointresserad av matlagning, ändå hamnar jag framför ”The big family cooking showdown” (Netflix) där stjärnkocken Giorgio Locatelli på fullt allvar häver ur sig detta. Programmet är BBC:s svar på konkurrenten Channel 4:s fräcka köp av tittarsuccén ”The great british bake off” (”Hela England bakar”, visat på Sjuan) för 834 miljoner förra året.

Det är svårt att förklara hur traumatisk förlusten var för BBC och många britter. Kanske kan det jämföras med om TV4 plötsligt skulle sno åt sig ”På spåret” av SVT. Under sina sju säsonger hade bakshowen vuxit från oväntad tittarsuccé till ett fenomen och Stor­britanniens mest populära program. Landets bakningsintresse exploderade och gjorde både deltagare och jury till stjärnor.

Köpkuppen skakade om fansen som varken ville ha förändring i allmänhet eller reklampauser i synnerhet, och programledarna Sue Perkins och Mel Giedroyc valde att hoppa av tillsammans med domaren Mary Berry. Love productions som gör programmet hoppades mjölka mer ur sin guldkalv genom kanal­bytet, men förutsåg kanske inte nivån på fansens ilska.


I slutet av augusti hade ”The great british bake off” premiär igen, nu med bland andra ”The mighty boosh”-komikern Noel Fielding som programledare. Tittarsiffrorna var lägre, men de bästa Channel 4 haft på länge. Inte minst slog de BBC:s svar på den tunga förlusten, ”The big family cooking showdown”, med hästlängder.

Likheterna mellan programmen är många – det är vanliga britter, i det här fallet familjer, som tävlar i matlagning i tre etapper, inklusive en sista ”imponera på grannarna”-final som påminner om bakprogrammets ”showstopper”-utmaning. Nadiya Hussain, ”The great british bake offs” mest populära vinnare, leder dessutom den nya BBC-satsningen.

Hon, och den uttrycksfulle Locatelli, är några skäl till att jag faktiskt gillar ”The big family cooking showdown” trots att den sågats på hemmaplan. Precis som ”bake off” är den varm, passionerad och noga med detaljerna. När svensk matreality, inte minst ”Hela Sverige bakar” (TV4), utan humor hafsar igenom jäsningstider, knådteknik och smaknyanser vågar britterna nörda ner sig på ett helt ljuvligt sätt. Jag orkar knappt koka gröt hemma, men blir besatt av att se någon tillaga en perfekt vegetarisk samosa.


Så varför blev inte ”showdown” samma publiksuccé som ”bake off”, trots att de är så lika? Kanske handlar det om mättnad; vi behöver inte mer av samma. Men det är också svårare att ta familjer till sitt hjärta än enskilda bagare, med komplicerade maktstrukturer i köket och en ibland alltför självgod ledare.

Inte alla kan vara lika avväpnande som svenskättade Torun, 86, i första avsnittet. Hon är minst lika engagerad i gin och tonic och yngre pojkvänner och må hyllas för sina smått virriga svenska köttbullar, men har svårt att mäta sig med de andra familjernas tävlingsinriktade matnördar.

Första ronden i det brittiska kökskriget är avgjort. Jämfört med sina svenska motsvarigheter spelar de i en helt egen division.


Veckans...

… tv-stjärna. ”Kärlek är nyckeln till lycka” påstår hovmästaren Fosco Giulianelli i SVT:s ”Första dejten”. Det är naturligtvis en sanning med modifikation, men tillsammans med den övriga personalen (servitören Catos höga skratt!) ger han dejtingsåpan en värme som det brittiska originalet saknar.

…starkaste ögonblick. Uppläsningen av vittnesmålen i skådespelarnas #metoo-upprop ”Tystnad tagning” på Södra teatern i söndags.

…norska thriller. Joachim Triers ”Thelma” lämnar sin strikt religiösa familj och blir kär i en kvinna. ”Oslo, 31 augusti” är fortfarande Triers bästa film, men den här kommer god tvåa med sin fascinerande cocktail av existentiellt drama, passion och övernaturlig spänning.

…Netflix. Udda komediserien ”Lady Dynamite” med Maria Bamford är tillbaka med en andra säsong, samtidigt som västernserien ”Godless” med Michelle Dockery (”Downton Abbey”-Mary) i huvudrollen har premiär.

…”The walking dead”. Åttonde säsongen har börjat blekt, med upprepning av gamla teman (de snälla går det alltid åt fanders för). Men i det senaste avsnittet, där spänningen vreds upp runt Negan (Jeffrey Dean Morgan) i The Sanctuary fick serien äntligen tillbaka lite av sin mystik och förmåga att överraska.

…podcast. ”Spår” av superproffsen Anton Berg och Martin Johnsen undersöker mordet på Göran Lundblad i Förlösa. Hans dotter Sara och hennes pojkvän Martin döms, men är de verkligen skyldiga? Mycket välgjort och fullkomligt beroendeframkallande.

…”Vinterstudion” (SVT). Äntligen drar världscupen i längdskidor igång, premiär i finska Ruka.

avSandra Wejbro

ARTIKELN HANDLAR OM