Fick dödsbud om mamman mitt i natten

Av: Andreas Hansson

Publicerad:

Berättar om den tuffa uppväxten i ”Stjärnorna på slottet”

1 av 3
Amanda Ooms.

Mamman tog sitt liv på midsommarafton.

12-åriga Amanda Ooms fick dödsbudet mitt i natten.

– Jag var helt i chock, berättar hon i ”Stjärnorna på slottet”.

Hennes mamma var skitsnygg. Men bakom den vackra fasade rasade demonerna.

En förlossningspsykos blev början till slutet.

– Hon gick sönder där och blev aldrig hel. Det var början på mitt liv, berättar Amanda Ooms i ”Stjärnorna på slottet”.

Dygn kunde gå innan mamman orkade sig upp ur sängen för att ge nyfödda Amanda mat. I 10-årsåldern förstod hon att hon inte hade det som andra barn.

– Man kunde komma hem med kompisar, det var födelsedag, och min mamma har inte ens gått upp ur sängen, det fanns inget födelsedags…. Sådant hände om och om igen, jag kunde inte lita på vad som var sagt, det är något som sätter djupa spår.

Fick dödsbudet mitt i natten

På midsommarafton när Amanda var 12 år hade hon skickats till sin farmor och farfar. Mamman gick runt på sin midsommarfest hemma i Sverige och tog farväl, sedan gick hon hem, satte sig vid pianot och tog sitt liv.

– Hon hade samlat mediciner under väldigt lång tid på sjukhuset där hon var inskriven. Jag fick dödsbeskedet mitt i natten av min farmor, hon tände ett ljus, och hon satt och grät och jag var helt i chock faktiskt.

Pappan var på semester med sin nya kvinna.

– Han kom liksom inte, det har jag också haft svårt att förstå. De dagarna där var avgörande förfärliga timmar som har förföljt mig. Då var jag ensam på jordklotet, säger hon i programmet.

Vågade inte skaffa barn

Mammans krasch gjorde henne rädd att skaffa egna barn.

– Längtan kom först när jag insåg att det kanske inte gick att få barn. Det är dumt när man inte har en egen mamma som berättar att man har så och så många ägg som tar slut, jag hade inte fattat att det går så fort på sluttampen.

Med fotografen JH Engström fick hon barn med lite hjälp av tekniken.

– Jag kom till en punkt där jag insåg att okej it’s not gona happen, men då dök det upp en bra faderskandidat. Tänk att jag fick tvillingar till slut. I samma sekund som jag fick dem blev jag morsa verkligen.

”Stjärnorna på slottet” sätter punkt för ett år där Amanda Ooms valt att figurera i media. Och de mörka uppväxterna förenade deltagarna.

– Jag tackade ja för att vi alla hade en gemensam längtan, alla hade haft en barndom där det hänt mycket, säger hon till Nöjesbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE