Cilla Thorell

”Ovanligt att se en kropp som min i tv”

Av: 

Jan-Olov Andersson

TV

Cilla Thorell går ”all in” i rollen som omstridda Kerstin Thorvall

Hon har varit skådespelerska i 25 år.

Nu får Cilla Thorell, 48, till sist känna sig lite som en film­stjärna.

– Det är en absolut dröm för en skådespelare att gestalta ­Kerstin Thorvall, för att hon är så mycket, säger hon.

Hon säger är, inte var.

Kanske för att Cilla Thorell så totalt gått in i att vara Kerstin Thorvall (1925–2010) under en lång inspelning som resulterat i 3 x 60 minuters tv-serie, med start i kväll. Cilla Thorell är i bild i så gott som varenda scen.

Kerstin Thorvall var en framgångsrik, både älskad och omstridd, journalist och författare som ofta skrev ­utifrån egna upplevelser. Genombrotts­romanen ”Det mest förbjudna” (1976) gjorde skandal med sina vågade skildringar av sex och av hat mot modern. Med ”När man ­skjuter arbetare …” (1993) fick hon ett mer finlitterärt erkännande.

– Jag var knullkäring ena dagen och nästa så fin, som Kerstin Thorvall konstaterade i en ­tv-­intervju med Stina ­Dabrowski 2004.

– Kerstin Thorvall var en människa som levde ett tusen gånger mer mångbottnat liv än de flesta. Jag försvarar ­ henne till döddagar, säger Cilla.

– Det är en drömroll, jag kan tänka mig att nästan alla kollegor i min ålder var och provfilmade, säger hon.

”Sa fräcka grejer”

Hade du något eget förhållande till Kerstin Thorvall?

– När jag växte upp var hon ­ofta på tv. Hon var den roliga kulturkvinnan som sa fräcka grejer. Så fick jag hennes diktsamling ­”Dofter av pion” av mamma, där hon skrev om att vara förälskad och kär och om erotik, på ett ­roligt sätt. Det var en bra bok att ha i handen, när man var ung tjej och skulle ut på den ”marknaden”.

– När jag nu läste ”Det mest förbjudna” så var den helt galet bra. Chockerande då, förstår jag, lite nu också. Väldigt få skriver så hudnära och exakt om livet precis som det är. Hon väjer inte för ­något, kring sex och annat.

Det är mycket naket i tv-serien. Cilla Thorell menar att hon måste ha samma mod att spela det som Kerstin så frispråkigt vågade ­skriva om.

– Det är inte så vanligt att se en kropp som min i tv. Men jag ­måste bjuda på henne, gå all in.

Vill gärna filma mer

Tror du att den här rollen blir ett stort genombrott för dig?

– Ingen aning. Jag har jobbat som skådespelare sedan 1991, ­mycket på Stockholms Stadsteater och Unga Klara. Men jag skulle gärna filma mer.

Det här är Thorell

Namn: Cilla Thorell. Ålder: 48. Bor: Stockholm. Familj: Sambo, 10-åriga tvillingar. ­Karriär: Många pjäser på Stockholms Stadsteater, Unga Klara, Dramaten och Riksteatern. ­Filmer som ”Besvärliga människor”, ”Livet enligt Rosa” och ”Återträffen”. Aktuell: I tv-serien ”Det mest förbjudna” i SVT 1 i kväll, påskafton och påsk­dagen. På Stockholms Stadsteater i ”En folkefiende”, nypremiär den 13 maj.

Regissören Tova Magnusson om varför Cilla Thorell fick rollen

– Hon var helt outstanding när vi provfilmade. Särskilt i en scen, Kerstin Thorvall hade varit otrogen och överväldigades av ångest, de känslomässiga svängningarna som Cilla då ­visade upp var ingen ­annan i närheten av.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nakna genombrottet –på Netflix: Skrämmande

ÄMNEN I ARTIKELN

Cilla Thorell

Kerstin Thorvall