Stjärnspäckat i nya Akta rygg

TV

De stora talangerna i sportens värld tävlar mot varandra i tv-leken

Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Boxaren Paolo Roberto fruktar en eventuell rättstavningstävling mer än något annat i SVT:s nya lördagsunderhållning, Akta rygg .

Hur bra räknar Paolo Roberto och hur allmänbildad är Pernilla Wiberg?

Det är några av momenten i SVT:s nya storsatsning ”Akta rygg”.

– Det blir enkel och rak tv-underhållning, säger programmets ena programledare Kjell Eriksson.

Foto: HANNA TELEMAN
Kjell Eriksson.

”Akta rygg” är ett av SVT:s starkaste kort i kampen om tittarna i höst. Under sex veckor tävlar några av våra största svenska idrottsstjärnor mot varandra i allmänbildningsfrågor såväl som rena styrketävlingar.

”En utmaning”

Lådbilsbygge och människo-alfapet är bara några av de utmaningar som väntar sportstjärnorna.

– Det känns som ett kul grepp, och det är en spännande utmaning. Men om vi ska tävla i att stava rätt vill jag inte vara med. Jag är ju boxare och dyslektiker och i så fall är det ju rätt kört för mig, säger Paolo Roberto och skrattar.

Brittisk succé

Programidén är baserad på den brittiska succén "Dog eat dog" och är uppdelad i två moment. Först tillbringar de tävlande en dag tillsammans på Bosön utanför Stockholm och lär känna varandras styrkor och svagheter. I det andra momentet ställer programledaren dem inför nya utmaningar inför publik i tv-studion. Utifrån vad deltagarna lärt sig om varandra väljs den ut som tros vara minst lämpad för utmaningen och får gå upp till bevis. Om personen misslyckas åker den ut ur tävlingen.

– Så det gäller ju att "mörka" lite för de andra och inte avslöja allt för mycket om sig själv från början. Men det är svårt då vi alla är så utpräglade tävlingsmänniskor, säger Kenny Bräck som flugit hem till Sverige enbart för att kunna medverka i programmet.

Får 75. 000 kronor

Vinnaren i varje program tilldelas 75 000 kronor, varav 25.000 går direkt till en juniorsport-förening som ligger vinnaren nära.

Programledare för ”Akta rygg” är Peter Jihde och Kjell Eriksson, och första avsnittet av "Akta rygg" sänds den 28 september.

Alla tävlande i

Martin Söderström