Tv:s främsta framgångsfabrik

Foto: Montage: Håkan Elmquist
TV

Tv har aldrig varit bättre än nu. Tittarna jublar och biobranschen darrar.

Bakom alla superserier döljer sig ett enda bolag – HBO.

Puls tittar närmare på den amerikanska framgångsfabriken.

”Oz”. ”Band of brothers”. ”Six feet under”. ”Sopranos”. ”Simma lugnt, Larry!”. ”Sex and the city”. Nästan samtliga av dagens bästa tv-serier produceras av ett och samma bolag: HBO.

HBO:s originalserier har även i Sverige blivit ett svårslaget argument att stanna hemma istället för att gå på bio. Entusiasterna ruinerar sig hellre genom att köpa kompletta säsonger på dvd än att sitta och mögla bland snacksaliga biobesökare i kvava salonger.

”Sopranos”, ”Six feet under” och den lite äldre kultfavoriten ”Oz” är i sina främsta stunder som en kombination av Martin Scorseses banbrytande och våldsamt realistiska berättelser från 70-talet – och regissören Todd Solondz provokativa människoporträtt i filmer som ”Happiness” och ”Storytelling”.

Serierna känns därför moderna och de lockar också till sig hängivna fans. På nätet dyker det hela tiden upp hemsidor och diskussionsforum med samma rasande takt som fanzine-explosionen under punkvågen.

Att just HBO gör flera av samtidens mest välgjorda och prisbelönta serier är visserligen inte överraskande.

Bolaget är en del av mediajätten AOL Time Warner. Och tillsammans med syskonföretaget Cinemax, som koncentrerar sig på spel- och dokumentärfilmer, är HBO USA:s ledande kabeltv-bolag. Förra året betalade ungefär 38 miljoner amerikanska abonnenter för att kunna ta del av HBO:s breda program.

Det saknas således

inte pengar, något som krigsskildringen ”Band of brothers” bekräftar. Den kostade över 1 miljard kronor och är en av de dyraste tv-produktionerna genom tiderna.

Men en viktigare aspekt är trots allt den kreativa friheten. Serierna på HBO är inte lika känsliga för censur som de mer kommersiella bolagen i USA. En utmaning som givetvis attraherar och inspirerar manusförfattare, regissörer och skådespelare.

Och än har vi inte sett slutet: ett hyllat program som ”The wire” har exempelvis inte nått fram till Sverige ännu. Och det pratas redan om ”Marriage”, det kommande drömsamarbetet mellan HBO och producenten Steven Bochco.

Bochco har tidigare gett publiken klassiker som ”Spanarna på Hill Street” och ”På spaning i New York” och i ”Marriage” vill han teckna ett intimt porträtt av ett äktenskap.

– Den originalitet som HBO uppmuntrar och letar efter är väldigt stimulerande, säger Steven Bochco.

arkiv HBO

Aktuella HBO-serier i Sverige:

Markus Larsson