SVT stoppar Allings mission mot mobbning

avJoni Nykänen

Mobbning inom föreningslivet.

Det skulle vara temat för en tredje säsong av ”Morgans mission” ifall Morgan Alling själv fick välja – men SVT vill inte fortsätta.

– Jag tror inte att det blir något, säger han.

Skådespelaren Morgan Alling, 49, gör en roll i TV3:s kommande tv-serie ”Lingonligan”. Den tar ett humoristiskt grepp på föreningslivet och fotbollen i de lägre divisionerna.

Alling har en kärlek till fotbollen och välkomnade rollen när Anders Jansson föreslog att han skulle vara med.

Men när det gäller att göra en tredje säsong av SVT:s ”Morgans mission”, som behandlar mobbning, är dörren helt stängd.

– Jag hade väldigt gärna gjort en till säsong av ”Morgans mission” om just föreningslivet. För det är så mycket skit som finns där med kränkningar, föräldrars engagemang och fansens önskan om blod. Det finns så jäkla mycket där, säger han.

Fått kalla handen

Han har fört diskussioner med SVT – men får kalla handen.

– Vi har pratat om det, men sedan är det ledningen som bestämmer. Vi som är i produktionen tycker att det vore roligt att fortsätta eftersom mobbningen inte stannar exempelvis på en brandstation. Mobbningen finns i hela samhället fast man ser det inte för att man tänker att ”han är engagerad”, ”han brinner för sin sport”. Ja, men han behöver kanske inte spotta på dem som inte tycker som han. Inom föreningslivet skulle det vara bra med ”Morgans mission”, säger han.

Ligger ni långt ifrån grönt ljus där?

– Ja, det kan jag säga. Jag tror inte att det blir något.

Han föreläser om mobbning och fortsätter att vara engagerad inom ämnet.

– I vår medievärld ser de på tittarsiffror. Även om vi har haft ett enormt genomslag i samhället så är det inte samma sak som att ha höga tittarsiffror. Det är olika världar, säger Alling.

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
Morgan Alling.

När Nöjesbladet träffar Morgan Alling är det dagen efter att ”Farmen”-finalen har ägt rum. En säsong som har präglats av bråk och deltagare som vittnar om kränkningar och mobbning. Han har inte följt säsongen, men har en tydlig åsikt i ämnet.

– Jag tror att det kan vara skadligt att se för de människor som inte fattar att det är underhållning. Då kanske någon ung bloggare tänker ”jag ska också vara elak, jävlar vad jag får likes”. Då spelar man en roll av ett jävla svin och så ser man vad det rör runt. Klart vi fostrar människor som trivs där. Å andra sidan tror jag att godheten är så mycket större, säger han och fortsätter:

– Idioter som kränker får sina 15 minuter och sedan kommer de slutligen att stå där och steka hamburgare. Det går upp och ner och man måste vara beredd på att ta konsekvenserna.

”Baksidan ser vi inte”

Han tror att påverkan är som störst bland barn och unga.

– Klart att vi odlar en tro hos unga människor om att de kan tjäna jäkligt mycket pengar på det negativa. För de lyckas ju. Men baksidan ser vi inte, säger han.

2016 gjorde Morgan Alling SVT-serien ”Morgans mission” som handlade om mobbning av elever i skolan. 2017 kom en uppföljare som handlade om mobbning på arbetsplatser.

”Lingonligan” har premiär den 5 april på TV3, Viafree och Viaplay. I roller ser vi Anders Jansson, Carolina Gynning, Smail Alihodzic och Henke Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM