Tungsinne, folktro och vidunderligt vacker natur i ”Katla”

Nu kommer Netflix första isländska serie

Guðrún Ýr Eyfjörð i ”Katla”
Guðrún Ýr Eyfjörð i ”Katla”

TV-RECENSION Netflix första isländska satsning är ett filosofiskt och sorgset sci-fi-mysterium av regissören Baltasar Kormákur – som vet att utnyttja sitt hemlands unika, storslagna natur och speciella kultur.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Katla

Netflix
Säsong 1
Av Baltasar Kormákur och Sigurjón Kjartansson, med bl a Guðrún Ýr Eyfjörð, Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Íris Tanja Flygenring, Ingvar Sigurðsson, Þorsteinn Bachmann, Sólveig Arnarsdóttir.


SCI-FI-MYSTERIUM En av Islands mest framgångsrika regissörer, Baltasar Kormákur, ligger bakom Netflix första isländska originalserie. Och sci-fi-mysteriet ”Katla” är verkligen väldigt isländskt, med fötterna stadigt placerade i folktro och med öns karakteristiska natur i en nyckelroll.
Vulkanen Katlas utbrott har pågått i ett helt år. 2000 år gammal glaciäris har börjat smälta och i den lilla, nästan övergivna staden Vik letar Grima (Guðrún Ýr Eyfjörð) fortfarande efter sin syster, som försvann då utbrottet startade, när underliga saker börja hända.
En naken kvinna helt täckt av aska (Aliette Opheim) dyker plötsligt upp, och ser precis ut som den svenska Gunhild som arbetade i staden för 20 år sedan, och hade en relation med Grimas pappa (Ingvar Sigurdsson). Hon har inte åldrats en dag.
Men den Gunhild som har blivit två decennier äldre bor ju hemma i Sverige, med sin son Björn (Valter Skarsgård).
Och fler oväntade gäster kommer. Någon som har förmodats vara död, någon som har konstaterats död – och ett par dubbelgångare till människor som redan existerar i Vik.
Vad händer?
Med sina åtta avsnitt är ”Katla” längre och mer utdragen än vad den hade behövt vara. Och till en början verkar det hela dessutom väldigt bekant, med liknande franska ”Gengångare” och australiensiska ”Glitch” i hyfsat färskt minne.
Men berättelsen blir allt mer gripande och utmanande. Och Kormákur förankrar den så väl i sitt hemlands kultur och i dess unika miljöer, och knyter ihop det hela så, om inte logiskt så åtminstone filosofiskt tillfredsställande, att ”Katla” ändå lyckas komma i mål som något ganska originellt.

Tjusigt, tungsint och stämningsfullt.


”Katla” har premiär på Netflix den 17 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE