Tv-recensioner

Starkt ungt skådespeleri i en serie som vill aningen för mycket

Så bra är Schyfferts internatthriller ”Zebrarummet”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Viaplays internatmordgåta ”Zebrarummet” går ut starkt, för att sedan sjangsera en aning. Men den är väl värd att se för unga talanger som Edvin Endre, Alva Bratt, Valter Skarsgård och Amanda Lindh.

Betyg: 3 av 5 plus
Zebrarummet

Viaplay
Säsong 1
Av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman, med bl a Henrik Schyffert, Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Edvin Endre, Alva Bratt, Amanda Lindh, Maxwell Vaz, Tiam Miladi, Anna Bjelkerud, Ella Rappich.


DRAMATHRILLER I hälarna på Netflix ”Young royals” kommer nu mer svensk internatskoledramatik i Viaplays ”Zebrarummet”, som bygger på en idé av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman, och är den starkare serien av de två.
Schyffert själv spelar Carl; den rike ägaren av, och vd:n för, den anrika internatskolan Tuna Kvarn, där samhällets unga grädda har gått i generationer.
Där möter vi en diabolisk trio, bestående av de elaka och moraliskt redan flagrant förfallna rikemansbarnen Philip (Edvin Endre), Caroline (Alva Bratt) och Hugo (Valter Skarsgård, i en roll som är som ett eko från hans storebror Gustafs karaktär Otto Silverhielm i ”Ondskan”).
Man får en dålig känsla, och mycket riktigt; Den kokainstinna elevklubben Zebrarummets första möte efter sommaren, då två nya medlemmar – den nyrike Robin (Anton Forsdik) och den osäkra Nathalie (Amanda Lindh) – ska genomgå förnedrande invigningsritualer, slutar i både ett övergrepp och ett dödsfall.

Något som leder till att skolan och dess tvivelaktiga traditioner hamnar under luppen, såväl som till spänningar med en närliggande, kommunal skola, där langaren Isaac (Maxwell Vaz) genast blir misstänkt för mord och den högljudda och idealistiska kuratorn Sara (Aliette Opheim) slåss för de mindre bemedlade, mot fördomar, orättvisor och besparingar.

”Zebrarummet” öppnar starkt, och håller hög kvalitet på många fronter. Inte minst rollsättningen är suverän, med mycket ungt skådespeleri som verkligen imponerar.
Det är en serie som är så pass bra när den är bra, att det är verkligt frustrerande när den då och då tappar intensitet, eller bara inte riktigt övertygar längre.
Det förra händer framför allt när handlingen letar sig utanför Tuna Kvarns ägor och ger sig ut i den vanliga världen, för att vara i klang med samtiden och diskutera klassklyftor. Det senare när Opheims rollfigur en bit in i serien plötsligt slänger sina värderingar överbord och ger sig ut på en orimlig karriärresa som är oerhört svår att tro på.
Lite mindre hade i det här fallet varit mer. För den kyliga överklassthrillern i ”Zebrarummet” fungerar betydligt bättre än det sociala kommenterandet.


”Zebrarummet” har premiär på Viaplay den 22 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Henrik Schyffert

Valter Skarsgård

Viaplay

Tv-serier

Edvin Endre