Veckans streamingtips

Svenskskapad spänning, sommarens true crime-rökare och vidunderligt vacker mystik

Av: 

Karolina Fjellborg

”Marcella”, ”I’ll be gone in the dark” och ”The luminaries”.
”Marcella”, ”I’ll be gone in the dark” och ”The luminaries”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS Hans Rosenfeldt levererar en annorlunda säsong av ”Marcella”. True crime-älskare får sin sommarfix med ”I'll be gone in the dark”. Och urtjusiga ”The luminaries” förbryllar och förför.

Marcella


Hans Rosenfeldts ”Marcella”, vars två första säsonger i princip var Nordic noir på engelska, är tillbaka med en tredje omgång, som är så pass olik de två första att den nästan känns som en spinoffserie. Marcella (Anna Friel) – polisen med monumentala psykiska problem som bland annat innebär att hon begår okontrollerade, våldsamma handlingar under minnesluckor – är numera platinablondin i Belfast, där hon kallar sig Keira och jobbar undercover med att infiltrera den kriminella, maffialiknande familjen Maguire, styrd av matriarken Katherine (fenomenalt obehaglig spelad av nordirländska Amanda Burton).
Netflix


I'll be gone in the dark


Din nya true crime-besatthet för sommaren kommer från HBO och består av sex delar. ”I'll be gone in the dark” handlar om The Golden State Killer – som härjade i Kalifornien från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet, och tros vara skyldig till över 50 våldtäkter och tolv mord. Om hans offer. Och om journalisten och författaren Michelle McNamara, som jobbade som besatt med att gräva i de flera decennier gamla, ouppklarade brotten, och vars bok ”I'll be gone in the dark: One woman's obsessive search for the Golden State Killer” (som kom ut 2018, två år efter hennes död) ligger till grund för serien.
HBO Nordic. Premiär på måndag


The luminaries


Eleanor Cattons roman ”The luminaries” från 2013, som utspelar sig på den nyzeeländska Sydön under guldrushen på 1860-talet, är känd för att vara komplicerad och tålamodskrävande, men episk och briljant. Nu har Catton själv gjort en mystisk och komplicerad skönhet till tv-serie av sin bok, med guld, mord, kärlek, astrologi, magi, opium och vidunderligt vackra landskap som tongivande byggstenar. Eve Hewson gör huvudrollen som en ung äventyrlig kvinna som har seglat från England för att börja ett nytt liv, och Eva Green gör en typisk Eva Green-roll som den manipulerande spåkvinna som slår klorna i henne.
HBO Nordic. Nya avsnitt på söndagar


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop


Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: 50 tv-serier att streama i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Veckans streamingtips

Eva Green

Hans Rosenfeldt

True crime

Tv-serier