Så formas en stjärna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet.ses läsare skyller kroppsfixeringen på media

Oprah, Charlize och George äter bra mat för att se fina ut.
Foto: ap
Oprah, Charlize och George äter bra mat för att se fina ut.

När det ingår i ens jobb att bli skärskådad av hela världen är det viktigt att se bra ut.

Men att se bra ut kommer inte gratis och metoderna för att nå dit är många.

Oprah Winfrey, Charlize Theron, Renée Zellweger, George Clooney och Russell Crowe har alla det gemensamt att de jobbar hårt för sina utseenden.

Med hjälp av personliga tränare, dietister och friskvårdsspecialister håller sig stjärnorna i form, så att de fortsätter att vara aktuella för Hollywoods stora roller.

I TV3:s dokumentär får vi en smygtitt in i en värld där man aldrig kan bli för snygg, smal eller för perfekt.

Medias fel

Läsarna ser inte kändisarna som främsta orsak till utseendefixeringen. I stället är det media som ges skulden. Även Aftonbladet får sig en släng av sleven. Så här skriver signaturen Snowgirl: "Media har största ansvaret eftersom det är de som går ut till allmänheten om kändisarnas liv och leverne. Utan media stod sig kändisarna slätt och ingen skulle känna till dem".

Signaturen Cerunnos utvecklar resonemanget och skriver så här: "Kändisarna hade inte kunnat påverka människor utan hjälp av något som kallas media. Hycklartidningar som t ex Aftonbladet ger dessa utseendefixerade kändisar utrymme, och bidrager på så sätt i allra högsta grad till fenomenet".

Sjukt taggad att bli smal

Signaturen Nelle har ett högst konkret förhållande till kändisprogrammen som tar upp kroppsideal. Så här skriver hon: "Jag tycker det är sjukt att de visar sådana program i samband med att diskutera ätstörningar. Jag är 16 år och väldigt tränings/vikt fixerad. Med dessa program (även "Superskinny me" förra veckan) blir jag sjukt taggad av att bli så smal som de och tränar varje dag och äter knappt något. Sådana program utvecklar ätstörningar istället för att hindra dem. Visst är det kul och kolla på, men idealen är ju redan så sjuka så varför visa upp de ännu mer?".

Så värst påverkade verkade aftonbladet.ses läsarna inte bli. Endast 26 procent hävdade att de båda tränade och åt bra mat. 28 procent svarade blankt nej på frågan.

Hela 46 procent menade att de både försökte äta bra och träna, men det gick inte så bra

Jesper Björnstedt Qvarsell (jesper.bjornstedt@aftonbladet.se)

Publicerad: