Kanal 5 svarar på sexkritiken mot ”Ex on the beach”

1 av 2 | Foto: Deltagarna i ”Ex on the beach” 2016.
TV

”Ex on the beach” har kritiserats hårt för att visa en förlegad kvinnosyn.

– Att visa upp den verklighet som dagens unga vuxna lever i anser vi är bättre än att dölja den, säger Anders Kilander, pressansvarig för programmet på Kanal 5.

Foto: Anders Kilander.

Objektifiering och sexistiska kommentarer. Realitysåpan ”Ex on the beach Sverige” har fått kritik för att visa en dålig kvinnosyn.

– ”Ex on the beach Sverige” är ett program där deltagarna medverkar som sig själva. Sedan har de såklart, precis som alla andra människor, egna och olika värderingar och erfarenheter. Och i mötet mellan människor kommer dessa olikheter i ljuset, bland annat hur man uttrycker sig. Skillnaden här är att de situationer som ute i verkligheten oftast sker bakom stängda dörrar faktiskt filmas och visas, säger Anders Kilander, pressansvarig för programmet på Kanal 5.

”Får inte behandla varandra hur som helst”

Några av tjejerna som var med i serien upplever att det är särskilt jobbigt att se killarnas synkar – när de pratar ensamma framför kamerna.

Ett exempel är när deltagarna Adde och Cindy är på dejt på stranden och han matar henne med sandiga jordgubbar, klipps det till en synk. ”Cindy verkar ju stoppa in vad som helst i munnen, då kan hon ju lika gärna stoppa in den här”, säger Adde och pekar mot sitt skrev.

Får deltagarna säga vad som helst om varandra? Finns det en gräns?

– Självklart får inte deltagarna behandla varandra hursomhelst i huset. Vid inspelningarna är ”Ex on the beach”-huset en trygg inspelningsplats där personal alltid är i närheten för stöd och för att säkerställa att ingen far illa, säger Anders Kilander.

”Deltagarnas värderingar är deras egna”

I serien hör man hur tjejerna blir kallade horor och hur killarna skriker ”sug kuk”. De kvinnliga deltagarna berättar att de sedan programmen började sändas får liknande meddelanden av främlingar på sociala medier.

Blir tittarna påverkade av språket och kvinnosynen i programmet?

– ”Ex on the beach” är en realityserie och deltagarnas värderingar och språkbruk är deras egna. Hur dagens unga vuxna svenskar behandlar varandra både i verkligheten, på tv och i sociala medier är en viktig fråga som väckts allt mer de senaste åren. Det är mycket större än ett enskilt uttalande av en enskild person i ett tv-program. Att visa upp den verklighet som dagens unga vuxna lever i, dessutom inspelad under kontrollerade och trygga former, anser vi är bättre än att dölja den, säger Anders Kilander.

ARTIKELN HANDLAR OM