Lärare till attack mot sexsåpan

TV

"Paradise Hotel" sänds samtidigt som "Bolibompa"

1 av 2 | Foto: "olämpligt för barn" TV4:s nya sändningstid för ”Paradise Hotel” har fått tittarna att höra av sig. Karin Petterson, förskolelärare, är starkt kritisk till sexsåpan. ”Det handlar om att ljuga och vinna pengar”, säger hon.

Oskyldig underhållning eller osund förebild?

Nu rasar tittarna mot "Paradise Hotel". TV4:s dokusåpa går i repris på bästa barnprogramstid.

- Barnen lär sig att vara elaka och grymma på varandras bekostnad, säger Karin Pettersson, förskollärare.

När förskollärare Karin Petterson slog på tv:n klockan halv sju i fredags fick hon en obehaglig överraskning.

TV4:s nya dokusåpa "Paradise Hotel" sänds egentligen klockan 22.35 - men visas i repris klockan 18.20, samtidigt som det populära barnprogrammet "Bolibompa" i SVT.

- Även om barnen tittar på barnprogram kan de ju få tråkigt och byta kanal. "Paradise Hotel" handlar om att ljuga och vinna pengar genom att köra över sina medmänniskor och är inte lämpligt för barn.

Hitta sängkamrat

"Paradise Hotel" är en dokusåpa helt utan tävlingsmoment. Deltagarna stannar kvar genom att hitta en sängkamrat av det motsatta könet och vinnaren får en halv miljon kronor.

- Det handlar inte om att visa att man är duktig på något. Det gäller bara att ta sig fram genom att trampa på andra. Sex sätts inte in samband med vare sig kärlek eller lust utan är bara något man gör med vem som helst.

- De här vuxna, snygga, trendiga människorna i vackra miljöer är lockande för barn. De blir förebilder som ger dåliga vibbar om vad livet går ut på. Jag förstår inte hur kan man visa det på barnprogramstid.

Många klagomål

Hon är inte ensam om att rikta kritik mot "Paradise Hotel". Enligt TV4:s tittarombudsman Janne Andersson har många upprörda personer hört av sig.

- Jag hade kontakt med runt 1000 tittare förra veckan och majoriteten klagade på "Paradise Hotel".

TV4:s programchef Anders Knave tror att sändningstiden 18.20 snarare gör att färre barn lockas att titta på "Paradise Hotel".

"Föräldrarnas ansvar"

- "Bolibompa" är ett populärt program och jag tror att fler barn hade tittat om vi hade sänt "Paradise Hotel" 19.30 som vi till exempel gjorde med "Farmen". Visst har vi ett ansvar att hålla oss på rätt sida av den moraliska gränsen och det tycker jag också att vi gör. Men till syvende och sist är det föräldrarna som ska uppfostra barnen, inte tv:n.

Foto: andreas bardell

Karin Wik