Lotta Lundgren

Barnen fick dricka öl – julkalendern anmäld

Av: 

Frasse Levinsson

TV

SVT: ”I vår historia har det förekommit mycket alkohol”

Lotta Lundgren och Erik Haag lät barnen dricka öl i julkalendern.

Nu har en arg förälder anmält dem för brott mot alkohollagen.

– I programmet framgår tydligt både att det är alkoholfri öl och att Eriks kommentar är ett skämt, säger Lisa Andrae på SVT.

Årets julkalender ”Tusen  år till julafton” har fått föräldrar runt om i landet att kvävas av julilska. Nu är den i skottgluggen igen. Efter söndagens avsnitt där Lotta Lundgren, 44, och Erik Haag, 48, serverar öl till barnen har en person har anmält den till konsumentverket för brott mot alkohollagen

”Är det inte direkt olämpligt att servera barn öl och sedan beklaga sig för barnen att den är utan alkohol. Därmed säger man till barnen att det vore bättre att den innehöll alkohol och därmed gör man reklam för alkohol. Jag fick förklara för mina barn igår att barn inte får dricka öl", skriver anmälaren enligt Dagens Media.

”Mycket alkohol i vår historia”

Avsnittet är tänkt att skildra 1500-talet och när ett av barnen frågar Erik Haag om det är alkohol i ölen svarar han ”Nej, tyvärr det är alkoholfritt. Drick nu”.

– I vår historia har det förekommit mycket alkohol och det gjordes ingen skillnad mellan barn och vuxna. Alkohol skulle i princip kunna förekomma i samtliga avsnitt. Men vi har valt ut ett par epoker där vi tycker det är relevant att berätta om det. I programmet framgår tydligt både att det är alkoholfri öl och att Eriks kommentar är ett skämt, säger Lisa Andrae, projektledare för julkalendern.

Nöjesbladet tog kontakt med mathistorikern Edward Blom, 45, för att reda ut begreppen.

Hur såg barnens alkoholvanor ut på 1500-talet?

– Vattenkvaliteten var ofta så dålig i städerna på den tiden att det var farligt att dricka brunnsvattnet. Men öl var ofarligt då man kokat malten. Barnadödligheten var således mycket högre i familjer där barnen fick vatten än där de fick öl. Så det var absolut mycket vanligt att barnen drack öl, säger han.

Drack de också alkoholfritt?

– Till vardags var det alltid ett mycket alkoholsvagt öl, typ lättöl, som inte kan ha varit skadligt. Endast till jul och andra stora högtider serverades starköl.

Ser du något problem med att barnen dricker öl i julkalendern?

– Nej absolut inte. Barn ska gärna dricka alkoholfri öl, det är väldigt nyttigt. Men naturligtvis ska små barn inte dricka alkohol. Att man skojar lite om det i ett skämtsamt program är väl inte hela världen. Men ibland kanske det känns som om Erik mer skämtar med vuxna tittare än vänder sig till barnen, alla skämten om otrohet och oäkta barn i första avsnittet kändes lite konstigt i ett barnprogram, säger Edward Blom.

Missa inga intressanta nöjesnyheter och gör ditt Facebookflöde hur kul som helst - Följ Nöjesbladet på Facebook här

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Julvärdarna – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Lundgren

Erik Haag

Julkalendern

SVT, Sveriges Television